91% от българските студенти са в риск от трудова експлоатация в чужбина

91% от българските студенти са в риск от трудова експлоатация, ако днес решат да потърсят лятна работа в чужбина. Това показа проучване на международната неправителствена организация “Кампания А21”, проведено сред 1140 студенти от 7 университетски града в страната в периода март-април 2014 г.

В рамките на проучването, проведено по време на “Национални дни на кариерата” в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе и Свищов, всички анкетирани студенти са били помолени да отговорят на 6 въпроса, които уж проверяват готовността им за временна работа в чужбина през лятото. Истинската цел е друга – самите въпроси са подбрани от често срещани некоректни практики на работодатели в чужбина, но са формулирани безобидно. И само внимателно прочитане може да установи наличието на някакъв проблем.

Средно за страната едва 9% от анкетираните студенти успяват да открият някакъв проблем или нещо съмнително във въпросите. Най-застрашени са студентите в Бургас и Свищов, където съответно само 5% и 7% от всички запитани дават правилни отговори.

“Бяхме изключително неприятно изненадани от резултатите – никой от екипа ни не очакваше толкова високи нива на риск сред българските студенти”, коментира резултатите от изследването Кира Гордън, изпълнителен директор на “Кампания А21” за България. “Поразително е каква огромна част от младите българи са небрежни към детайлите в договорите и условията, при които отиват да работят в чужбина. Това за съжаление е сигурен знак, че стотици от тях ще бъдат експлоатирани и това лято”.

Ето и някои от основните проблеми в отговорите на студентите:

  1. Средно над 62% от анкетираните студенти не виждат никакъв проблем да подпишат договор за временна работа само на английски език. Най-висок този процент е в София и Бургас, съответно 70% и 69% от запитаните. Често некоректни работодатели използват тези нагласи на младите хора и ги карат да подписват неразбираеми и пълни с некоректни клаузи договори.
  2. 53% от студентите казват, че биха извършвали и друга дейност, ако работодателят ги помоли, без да е уточнено какво се има предвид под “друга дейност”. Така на практика често млади хора в чужбина са принуждавани да извършват неприятни и несвойствени за позицията дейности. Най-много студенти, готови да извършват друга дейност, има в Свищов – 63%, а най-малко – в Русе – 44% от анкетираните.
  3. Очакване за нереално висока заплата имат 18% от студентите. Доста по висок е този процент в София, където една четвърт от запитаните са посочили, че за временна лятна работа в чужбина очакват месечна заплата от над 2,000 евро. Подобни нагласи често карат студентите да кандидатстват по съмнителни обяви, обещаваши им нереално високи доходи за предлаганата позиция – един от основните методи за въвличане в трудова експлоатация.

За да популяризира проблема и да предпази повече млади българи от трудова експлоатация в чужбина, “Кампания А21” стартира за втора поредна година инициативата Summerjobs.

В рамките на кампанията със скрита камера беше заснет видеоклип, в който няколко млади българи отиват на интервю в българска фирма, предлагаща лятна работа в чужбина. Там за тяхна изненада попадат в ситуация, в която насила са карани от шефа на фирмата да подпишат неизгоден за тях договор. Целта на видеоклипа е да повиши запознатостта на младите хора с проблема и да ги насърчи внимателно да проверяват условията, при които заминават в чужбина. 

Клипът може да бъде видян на адрес: https://www.youtube.com/watch?v=dpixvbHkNFs&feature=youtu.be

Съвети и препоръки как да се проверят условията и предложенията за работа в чужбина младите хора могат да открият на сайта на инициативата www.summerjobs.bg и във фейсбук на www.facebook.com/a21bg.

Свързани публикации