Accedia стана „ТОП ИКТ Работодател“ за 2015 г.

Технологичната компания, предоставяща професионални ИТ услуги, Accedia е „ТОП ИКТ Работодател“ за 2015 г. Компанията е победител за ИКТ сектора за 2015 г. в четвъртото издание на проекта „ТОП ИКТ Работодател“ – инициатива на технологичния издател ICT Media и кариерния уебсайт и агенция за подбор на персонал JobTiger.

Любопитно обстоятелство е, че същата компания бе победител през 2014 г. (в предишното издание на едноименния конкурс) в обявената тогава за пръв път категория „Малки компании до 50 служители“.

Церемонията по награждаване на победителите в годишния конкурс се състоя на 13 октомври 2015 г. в Sofia Airport Center. Събитието беше предшествано от кръгла маса на тема “Предизвикателства и начини за подобряване на ангажираността на служителите“. В дискусията бяха представени резултати от проучването, откроени бяха тенденции и бяха обсъдени проблемните области, както и постиженията на индустрията. Споделените по време на кръглата маса наблюдения и данни бяха извлечени от резултатите от всички попълнени анкетни карти, което гарантира тяхната представителност.

Accedia е българска компания, която постоянно разширява екипа си. Тя е специализирана в предлагането на консултантски услуги, аутсорсинг на разработка на софтуер и създаване на цялостни софтуерни решения, както за малкия и среден бизнес, така и за големи международни корпорации.

Подгласници на носителя на голямата награда са SiteGround – българска уеб хостинг компания с дългогодишна история и Comptel Communications, която е специализирана в  технологични услуги и решения за телеком индустрията.

Accedia е също така победител и в секторната класация „Развой на софтуер”, а SiteGround спечели първото място и в категорията  в „ИТ услуги”.

Разделът „Малки компании“ тази година е с нов победител – OrangeDot. Категорията „Телекомуникации“ запази традицията и за четвърта поредна година Ericsson Telecommunications Bulgaria оглави списъка с най-добрите работодатели в тази ниша.

В сектора „Аутсорсинг на ИТ услуги” победител е добре познатото име 60K, компания за изнесени услуги, в която работят над 700 служители, обслужващи част от най-известните световни корпорации.

Класацията се изготвя въз основа на резултатите от изследването “ТОП ИКТ работодател“, което се осъществява за четвърта поредна година по методология на специализираната в HR одит компания Audit Advice Associates (ААА). Проучването се проведе сред 31 български и международни компании от телекомуникационния, ИТ и аутсорсинг секторите, опериращи на българския пазар. От тях 22 завършиха проучването, а броят на служителите, попълнили въпросник за ангажираност, е 2530. То изследва факторите и степента на ангажираност и удовлетвореност на служителите в сферата на информационните и комуникационните технологии.

Изискването за включване в класацията е компаниите-участници да разполагат с поне 50 постоянни служители към началото на проучването, както и определен брой служители, попълнили въпросника за ангажираност, в зависимост от общия брой заети в организацията. За водещи ИКТ работодатели се обявяват най-добре класиралите се компании измежду всички, като отделно се оповестяват и победителите в отделните категории. За втора година в подредбата бе включена и категория за малки компании с персонал до 50 служители.

Проектът се изпълнява със съдействието на Министерството на труда и социалната политика, Американската търговска камара в България, Българската асоциация по информационни технологии и Българска асоциация за управление на хора. Инициативата бе подкрепена и от Sofia Airport Center и CSC Bulgaria. Финансово и логистично съдействие оказаха също Experian, Taulia, SoftServe и Audit Advice Associates.

Двата най-значими извода от тазгодишното проучване откроиха много окуражаващи и интересни изводи – 88% от служителите, участвали в проучването, са удовлетворени от работодателя си. Също така, финансовите стимули не са най-важни за анкетираните сътрудници, в разрез с очакванията на мнозина.

Организаторите обобщиха, че ИКТ и аутсорсинг секторите се развиват стабилно и ще останат сред браншовете с най-висока добавена стойност и високи конкурентни възможности за кариерна реализация.

Публикации от серията