Ангажираност на служителите – основни факти

Ангажираността на служителите е една тема, която е критично важна за бизнеса. И паралелно с това, малко са работодателите, които имат истински работеща програма за ангажиране на кадрите си. Това е наистина парадоксално – без ангажирани хора в екипа, всеки бизнес е в опасност. Приходите са по-ниски, атмосферата е по-неблагоприятна, непрекъснато изниква проблемът и с попълването на персонала, тъй като неангажираните служители често напускат. Именно затова и споменахме, че ангажираността и добрата мотивация са критично важни за всеки бизнес.

Проблемът с липсата на програма за ангажираност не е с български произход. Мнозина компании от целия свят припознават ангажираността като ключов фактор за успех, но са малко онези от тях, които реално са разработили някакви стъпки или стройна програма за ангажиране на кадрите. Една от причините за това е, че добра програма се изгражда на базата на предварително проучване на екипа, а то изисква време, средства и усилия. Именно заради това мнозина работодатели действат по-скоро интуитивно. Разбира се, по-добре е да има някаква „интуитивна програма“, нежели абсолютно никаква, но и успехите от подобни мерки са по-скоро фрагментарни, отколкото цялостни.

Вижте някои стряскащи и информативни факти по темата за ангажираността и помислете какво е добре да се направи във вашата компания. Ако наистина положите усилия в тази посока, вероятно съвсем скоро ще си бъдете много благодарни. А още по-полезно за вас би било, ако се включите в наближаващия 25-и HR Weekend, който ще е проведе на 23-24 юни в прохладния курор Вършец, тъй като това ще е една от двете обсъждани теми.

Свързани публикации