Ханке: „Проблемът на финансовото образование в България. Как да се реши?”

Това е встъпителната тема, с която проф. Стив Ханке ще сложи началото на конференцията „Образование и бизнес – Финансово образование за устойчива икономика”

Световноизвестният финансист, познат  в България като „бащата на валутния борд”, идва за участие в международната конференция, която ще се проведе на 11 май 2015 г.

Форумът се организира за втора поредна година от Медийна група България он ер, Bloomberg TV и Медийна група Инвестор.БГ АД.

„Професорът с мислене а ла Уол стрийт“, така Bloomberg нарича проф. Стиф Ханке в специална публикация. /„The Wall Street Minded Professor”, Bloomberg Markets, May 2015/

Той е автор на системата на валутния борд у нас, въведена през юли 1997, която незабавно спря хиперинфлацията в България, икономически съветник на президента Петър Стоянов.

От 56 хиперинфлации в съвременния свят, включително и тази у нас до 1997г., проф. Ханке е участвал в овладяването на повечето от тях. Той има толкова опит, колкото никой друг жив икономист в тази област. Вижте: Hanke & Krus 

Търгувал е със суровини, валути, акции и облигации над 58 години. През 1995 неговият фонд Toronto Trust Argentina, in Buenos Aires, Argentina, бе най-добре представилият се в света /+79,25%/

Професорът по приложна икономика Стив Ханке преподава от 45 години в университета „Джонс Хопкинс” – институция с годишен бюджет за изследвания от 2.2 млрд. долара – малко по-малко от републиканския бюджет на България.

Богата биография на проф. Ханке включва още и длъжността „икономически съветник“ на президента Роналд Рейгън и министъра на икономиката на Аржентина, както и президент на най-бързо развиващия се инвестиционен фонд на 1995 – Toronto Trust Mutual Fund Argentina.

Проф. Ханке е удостоен с титлата Доктор хонорис кауза от Българската академия на науките.

На 11 май 2015 г., от 9.00 часа, в София хотел Балкан, представители на държавните институции, на неправителствени организации, на бизнеса, преподаватели от висшите и средните училища ще дискутират необходимостта от финансово образование и вярната посока за устойчива икономика. „Бащата на валутния борд” проф. Стив Ханке ще вземе участие във втория дискусионен панел посветен на финансовото образование и висшите училища. Модератор на дискусиите  ще бъде Нейра Чехич, журналист в студиото на Bloomberg TV в Лондон.

Участници в дискусиите ще бъдат и проф. Ричард Макдоналд,  доктор по икономика от Университета в Бингхемптън, проф. Джордж Вредевелд, Икономически център за обучение и изследвания в Университета в Синсинати, проф. д.ик.н. Анна Недялкова, президент на Варненския свободен университет (ВСУ) „Черноризец Храбър“, доц. д-р Даниела Бобева – Институт за икономически изследвания към БАН, Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на УниКредит Булбанк, Любомир Дацов, бивш зам. министър на финансите, Росен Бъчваров, директор „Комуникации“ НАП, инж. Любомир Божилов, Калифорнийски университет Санта Барбара, доц. д-р Елеонора Танкова, ВСУ,  Атила Хорват,  генерален директор на Провидент Файненшъл България, д-р Евгени Евгениев, специалист по развитие на частния сектор в Световната банка и други финансови експерти и преподаватели.

Запазете своето място сега и станете част от реалния дискусионен форум за образованието в България!

Генерален партньор: Варненски свободен университет „Черноризец Храбър”.

Официална банка: Уникредит Булбанк

Събитието се провежда с подкрепата на: Икономически университет Варна и Провидент Файненшъл България.

Институционални партньори на конференцията са: Български форум на бизнес лидерите, Българска мрежа на Глобалния договор на ООН, Българска стопанска камара, Българска търговско-промишлена палата, Италианска търговска камара в България, Френско-българска търговска и индустриална камара, Българска асоциация за управление на хора, Българско дружество за връзки с обществеността, JobTiger, Junior Achievement, AIESEC, Akademika.bg.

С медийното партньорство на сп. Мениджър и www.yatoto.com

За проф. д-р  Ричард Макдоналд:

Член е на съвета за икономическо образование, участвал е в работна група за изготвяне на общи държавни стандарти в социалните науки към Съвета на инспекторите в държавните училища и в комисията за социални науки към Националния съвет за професионални стандарти в преподаването. Член на комисията за национално оценяване на напредъка в образованието по икономика. Проф. Макдоналд е автор на множество научни разработки в областта на икономиката.

За проф. Джордж Вредевелд:

Той е професор по икономика, основател и бивш директор на признатия за един от най-добрите в САЩ Икономически център за обучение и изследвания в Университета в Синсинати. В момента ръководи приложни изследвания и икономически проучвания и осигурява анализи за бизнеса, неправителствения сектор и правителствени организации. Едни от най-актуални изследвания на проф. Вредевелд са фокусирани върху факторите, които влияят на регионалното икономическо развитие, в това число образованието, данъчната политика и пазара на труда. Неговите проучвания и анализи често са в помощ на редица правителства при определяне на очакваните икономически ползи от политиките, стратегиите и проектите за развитие, както и при прогнозиране на ефекта на фискалните политики в социален план. Проф. Вредевелд е консултант на национално ниво в няколко държави по въпроси, свързани с икономическите промени и проблемите на развитието, както и в областта на развиването на икономически познания като основа за успешно лидерство. Той е един от първите преподаватели с международен авторитет, които участват активно в разработването на учебните програми и допринася изключително много за утвърждаването на новия модел на висшето образование в България. От октомври 2011 г. проф. Джордж Вредевелд е „Доктор хонорис кауза на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“.

Повече на:

http://edu-business.info/rss-%D0%9D%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/

Публикации от серията