#HRInterview – Десислава Василева, Мениджър човешки ресурси в Modis IT Outsourcing

#HRInterview – Десислава Василева, Мениджър човешки ресурси в Modis IT Outsourcing

В рубриката ни #HRInterview ви срещаме с утвърдени специалисти в сферата на човешките ресурси и техните размисли по актуални теми в бранша. Днес разговаряме с Десислава Василева, Мениджър човешки ресурси в Modis IT Outsourcingчаст от The Adecco Group.

 Как хората си представят работата на HR мениджъра и каква всъщност е тя?

Ако преди хората асоциираха ролята на HR мениджъра основно с процесите по администриране на персонал и изготвяне на трудови възнаграждения, то днес ролята е много по-комплекса и всеобхватна.  Да бъдеш Мениджър човешки ресурси означава да си едновременно партньор и на бизнеса и на служителите. Често ми се налага да влизам в различни роли и да изслушвам различни гледни точки, за да мога да защитавам конкретни тези. В ежедневието си работя с много клиенти – служители, мениджъри на екипи и корпоративни клиенти, за които предоставяме голям набор от услуги. Комуникацията и подходът е различен, а общото е, че работя с много и различни хора. В ролята си на партньор за бизнеса, трябва да разбирам двигателите за успешно бизнес представяне и да работя с ръководния екип по правилното прилагане на инструментите за развитие и задържане на служителите в организацията. В ролята си на мениджър човешки ресурси, служителите очакват от мен да бъда медиатор и проводник на техните послания към бизнеса.

Ролята е много изискваща и предизвикателна, но в същото време дава възможност да се учиш от бизнеса и да допринасяш с иновативни идеи и по този начин да носиш реална добавена стойност с работата си.

В кои моменти бихте искали да работите нещо различно?

В моментите, в които се чувствам вдъхновена от нечия чужда работа или умения. Не е задължително това да са само колеги, професионалисти, които са се доказали в корпоративния или публичния сектор.

Възхищавам се изключително много на хора, правещи смислени неща, превърнали често пъти хобитата си в професии, които споделят с останалите. От любители сладкари, треньори и инструктори по танци, до предприемачи, собственици на заведения за хранене или магазини за ръчно изработени предмети. Всички тези хора, с толкова различни професии, са интересни и понякога дори и за миг ми се иска да надникна в тяхното ежедневие и предизвикателства и да избягам от корпоративното забързано темпо.

Кое е най-смелото нещо, което сте опитвали в работата си?

Най-смелите неща, които съм опитвала в работата си са свързани с промяна на статуквото. Статуквото обикновено се подхранва от хора, които често изпитват страх да излязат извън зоната си на комфорт. В този смисъл, в организации, при които това е модел на мислене,  често се наблюдават остарели и неработещи практики, а дори понякога съществуват и цели дисфункционални екипи. В повечето случаи има сблъсък на ценностни системи и тази промяна на разбиранията е дълъг и бавен процес, който изисква решителност и смели решения.

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина да се върне и да работи в България?

Вярвам, че всеки един млад човек заслужава да получи качествено образование, независимо дали следва в България или в чужбина. Незаетият брой отворени позиции и необходимостта от все повече квалифицирани служители са индикатори, че и България е готова да предостави все повече възможности за кариерно развитие. Имала съм възможността да говоря с български студенти, завършили и живеещи в чужбина, и голяма част от тях споделят, че искат да градят кариера в България. Смятам, че ролята на работодателите не е в това да убеждават, а по-скоро правилно да комуникират с младите хора, за да могат всички колебаещи се българи да направят своя информиран избор. България е развиващ се трудов пазар и това е предпоставка за повече кариерни възможности в сравнение с другите западноевропейски пазари, които попадат в категорията развити пазари.

Как изглежда един работен ден във вашата компания?

Моят ден започва с чаша горещо кафе и кратък разговор с колегите. Обикновено стартирам работния си ден с преглед на календара и списъка с планираните за деня задачи, за да мога да организирам времето си максимално ефективно. Любимата част от деня ми е, когато се случва нещо неочаквано, което налага скоростно преподреждане на приоритетите и бърза адаптация или когато работим по нова идея и се налага да сме креативни. Дните ми са различни, динамични и цветни – от изготвянето на анализи и презентации по конкретен проблем до разработването на нови политики и програми, организиране на срещи със служители, с бизнеса или клиенти. Това, което ме зарежда, е възможността да общувам с много и различни хора, които са отворени да споделят опита и експертизата си.

Какво правите в свободното си време?

Свободното си време обичам да прекарвам със семейството и приятелите си. Преди около две години започвах да спортувам по-активно и макар първоначално да посещавах с досада спининг класовете, днес ходя с огромно желание. Обичам да пътувам и като цяло подготовката около всяко ново пътуване е нещо, което ме зарежда.

Преди по-малко от седмица Modis IT Outsourcing бяха част от 85-те работодатели, които взеха участие в „Дни на кариерата“ в УНСС. Ако и вие искате да позиционирате работодателската си марка на някой от кариерните форуми, организиарани от JobTiger, може да се възползвате от преференцални цени до края на 2017 година!

Публикации от серията