#HRInterview – Петя Попова, Business Partner HR Department в cQuest Research & Consulting


qqqqqqqq

В рубриката ни #HRInterview ви срещаме с утвърдени специалисти в сферата на човешките ресурси и техните размисли по актуални теми в бранша. Този път разговаряме с Петя Попова от cQuest Research & Consulting, в ролята й на Business Partner HR Department. Тя има две магистърски степени по психология и над 10-годишен опит в сферата на HR. Вижте, какво ни сподели тя за професията си, интересите си и още ред любопитни теми.

 

Как хората си представят работата на HR мениджъра и каква всъщност е тя?

Хората, с които съм работила в позицията на HR Manager/Business Partner/Director, си представят, че работният ми ден е свързан изцяло със срещи и приятни разговори. Често съм чувала реплики от рода: „да ти имам сладката работа… по цял ден от среща в среща“; на практика срещите може би са най-привлекателната и видима страна, но около тях има огромно количество административна, стратегическа и организационна работа, която трябва да бъде свършена. Най-сложната част от професията е необходимостта да се сменят непрекъснато ролите и уменията, които прилагаш: като консултант трябва да си компетентен и емпатичен; като администратор трябва да си пунктуален, фокусиран и дисциплиниран; като организатор на събития се изисква креативност, гъвкавост и out-of -the box мислене; като стратегически партньор – визионерство, смелост и асертивност. Работата на HR е много изискваща не толкова от гледна точка на знание, колкото като личностни характеристики, умения за скачване с хората и невропластичност;

В кои моменти бихте искали да работите нещо различно?

Единствените ми подобни моменти са били, когато хората, които са начело на една компания, не могат да оценят важността на ролята ми, не виждат смисъл в позицията ми и са тесногръди по отношение на иновативни и доказани практики в областта на HR. Случвало ми се е да получавам стратегически задачи, но да не съм овластена достатъчно, за да постигна желаните резултати или позицията ми да служи за буфер в съревнованието на  мениджъри с различни гледни точки. В такива моменти се чувствам изключително безсилна и не намирам смисъл в това да съм част от компанията и екипа. Най-важното за мен е това, което правя, да носи стойност на хората, да подпомага мотивацията и удовлетвореността им и да носи бизнес резултати. Ако не виждам едно от трите, не виждам смисъл в ролята си.

Кое е най-смелото нещо, което сте опитвали в работата си?

Със сигурност да казвам истината на мениджмънта, колкото и да не е желана и избягвана. Рискът си заслужава, защото ролята на HR  изисква смелост и асертивност, за да е в ролята на партньор на бизнеса. Докато бях консултант това беше задължително условие от клиентите – да споделям това, което виждам, колкото и да не им хареса. Когато си вътрешен HR е по-трудно, защото си част от системата, а тя си пази целостта основно като не толерира корективна обратна връзка отвътре.

Как ще убедите един млад човек, учил в чужбина, да се върне и да работи в България?

Наблюденията в бранша, в който съм, сочат, че все повече млади хора се завръщат след престой в чужбина и търсят възможност за реализация в България, така че не мисля, че ще имат нужда от убеждаване. И все пак, моят избор да не замина се дължеше основно на философията ми, че съм част от една държава и един народ, за които си струва да положиш усилия и да работиш. Няма как да се промени каквото и да е в България, ако всеки от нас се опитва да се спаси. Тези хора трябва да се замислят, че е част от мисията им да приложат добрия опит, който са натрупали отвън, в каузата България!

Как изглежда един работен ден във вашата компания?

Изключително динамично, интересно и креативно. Всеки ден е много различен и затова обожавам работата си в cQuest. Занимавам се с подбор, срещи със служители, организация на събития, обучения, но задължително започвам със сутрешен мейл към всички в който поздравявам рождениците и раздавам подаръци – страхотно енергизиращ старт на деня!

Какво правите в свободното си време?

Разхождам голямото си куче и 2-годишната си дъщеря в парка, спортувам, изкарвам време с любимия си мъж, чета и се опитвам да завърша психотерапевтичното си обучение.

Ако сте любопитни да се запознаете с възможностите за развитие в cQuest Research & Consulting, не пропускайте да посетите кариерното изложение „Дни на кариерата“ в УНСС на 30 октомври.

Свързани публикации