#HRInterview: Пламена Цветанова, Senior Human Resources Representative, Infragistics

#HRInterview: Пламена Цветанова, Senior Human Resources Representative, Infragistics

Запознайте се с г-жа Пламена Цветанова, Senior Human Resources Representative в Infragistics. Тя се съгласи да отговори на едни от най-любопитните HR въпроси в последно време, точно преди предстоящото осмо издание на специализирания кариерен форум „Дни на кариерата“ 2017, ИТ, Комуникации и Аутсорсинг.

1. Може ли интервюто да бъде своеобразна реклама на работодателската марка?

Интервюто само по себе си има много цели и представянето на компанията е една от важните. По време на интервюто кандидатите се интересуват до голяма степен от това какво може да им осигури компанията като среда за професионално и личностно развитие, като атмосфера, условия и т.н. И тук всъщност е моментът за т.нар „време за реклама“, когато могат да се изброят в детайли предимствата на компанията, като се наблегне най-вече на тези, които са ценни за самия кандидат, например гъвкаво работно време, възможности за израстване и обучения и т.н.

2. Какви са 3-те най-големи „предупредителни знака”, които ако видите по време на интервю – значи кандидатът не е подходящ?

Със сигурност кандидатите идват все по-добре подготвени и знаят как да се държат, какво да очакват от интервюто и как да представят себе си. Трите неща, за които следя и които считам за „предупредителни знаци“ са:
• Арогантното или неадекватно поведение на кандидата – независимо колко опитен и квалифициран е един кадър, ако не може да се сработи с останалите хора в екипа, то той не би бил подходящ за нас.
• Ако не е наясно за каква позиция точно кандидатства или не може да обясни мотивацията си да започне работа на конкретното място – трудно е да се довериш или да разчиташ на такъв човек в бъдещ момент.
• Ако не се е задържал повече от 6 месеца на нито една работа, а вече е сменил 5-6 компании. Същевременно, ако не може да даде разумно и логично обяснение за преместването си от едно работно място на друго, то той определено не е човек, когото бихме искали в редиците си.

3. Кое е най-голямото предизвикателство в работата на всеки HR специалист?

Предполагам, за всеки HR специалист съществуват специфични предизвикателства. Това, което се наблюдава в момента и разглеждам като голямо предизвикателство, е, огромното търсене и съответно липса на кадри в конкретна област, както и сблъсъкът между очакванията на работодатели, служители и кандидати за работа – кaто в случая HR специалистът играе роля на своеобразен преводач и мост между отделните групи и звена.

4. Как изглежда един работен ден във вашата компания?

Един ден в Инфраджистикс изглежда на моменти като от реклама за кафе – много хора се събират с усмивка до кафе машините, за да се заредят с „гориво“ за деня (или половината от деня). Реално, за всеки от нас денят започва в различен час – по-ранобудните колеги идват в 8 или 9 ч., за други е по-удобно да започват деня си по-късно – около 10, 10:30 сутринта. Кафето е задължително. Усмивките, разговорите и шегите с колеги също. Кипи работен процес и се наблюдават съсредоточени в монитора (или по-често мониторите, два или три на брой) лица, а понякога се наблюдава скупчване на хора около един или двама други. Около обяд се събират различни групички и се взима решение къде ще се ходи на обяд, други се възползват от кухненското пространство и се вихрят на воля там. Следва следобед, често изпълнен със срещи с колегите ни отвъд океана – основно в САЩ или Уругвай. Разпределят се задачи, прави се още кафе. Работният процес се прекъсва от тенис на маса двубои, докато други колеги се трупат около джагата или мерят сили на Xbox-a, а някои предпочитат да се възползват от масажите в офиса към края на работния ден.
Разбира се, някои хора избират понякога да работят от вкъщи, което е напълно приемливо и винаги е допълнителна възможност.

5. С какво се отличава работната среда във вашата компания?

Цари много спокойствие, непринуденост, топло и приятелско отношение, същевременно се разчита на екипна работа, насочена към бърза реакция и адаптация спрямо желанията и очакванията на клиентите ни, които също са разработчици. Бих обобщила, че това, което се наблюдава при нас, е един доста здравословен баланс от спокойна и приятна обстановка, без скука и с умерени нива на натоварване.

6. Според Вас кои качества е важно да развиват младите ИТ специалисти, за да бъдат добре подготвени за пазара на труда?

Важно е те непрекъснато да се развиват и да учат. Светът е много динамичен и изисква бърза адаптация, това важи и за ИТ сферата. Допълнителните курсове, обучения, посещенията на и участието в конференции винаги са плюс. Важно е отношението: „Винаги има накъде да се развивам и какво още да науча“.

7. С какво е привлекателна България? Какви са особеностите на нашия бизнес климат?

България е привлекателна с интелигентните, образовани, амбициозни и енергични хора, които са в крак с най-новото и актуалното на пазара и, които имат желание да се развиват и доказват като професионалисти. Пред младите хора, които са инвестирали в образованието си, съществуват много възможности за трупане на опит както в България, така и в чужбина. Изключително щастлива съм от факта, че след като придобият образование и/или опит навън, някои от тях решават да се върнат и да приложат наученото тук. Това е благоприятна предпоставка и за инвеститорите, които разчитат на квалифицирани кадри в задвижването или поддържането на бизнеса им.

8. Каква е вашата лична философия като HR специалист/мениджър?

Моята лична философия, е че всеки човек притежава потенциал, който се развива или чака да бъде развит – определяща за продуктите на този потенциал и достигането до желаните цели и резултати, е мотивацията.

Ако сте любопитни да се запознаете с възможностите за развитие в Infragistics и още 70 компании в секторите ИТ, комуникации и аутсорсинг, заповядайте на осмото издание на „Дни на кариерата“ 2017, ИТ, Комуникации и Аутсорсинг. Кариерният форум ще се проведе в три академични града:
София – 12 октомври в Интерпред – СТЦ София
Пловдив – 16 октомври – Пловдивски панаир – Конгресен център
Варна – 18 октомври – Swiss Bellhotel

Публикации от серията