#HRInterview – Стефан Димитров, Специалист по подбор на персонал в Modis IT Outsourcing

HR1Запознайте се с г-н Стефан Димитров, Специалист по подбор на персонал в Modis IT Outsourcing. Той се съгласи да отговори на едни от най-любопитните HR въпроси в последно време, точно преди предстоящото осмо издание на специализирания кариерен форум „Дни на кариерата“ 2017, ИТ, Комуникации и Аутсорсинг. 

  1. Може ли интервюто да бъде своеобразна реклама на работодателската марка?

По време на всяко интервю специалистът по подбор на персонал представя компанията, в която работи. В този етап от процеса по подбор е важно да се изгради реалистична представа в кандидата за марката/бранда и работната възможност. Въпросите, които се задават, структурата на интервюто и отношението също са от изключителна важност една марка да бъде представена по подходящ начин. Целта на едно интервю е не само да се прецени дали кандидатът за дадена позиция отговаря на нейните изисквания, но и да го запознае с възможностите за развитие, допълнителните придобивки, които предлага и като цяло нещата, които я отличават като работно място. В един краен етап и двете страни е важно да направят информиран избор. 

  1. Какви са 3-те най-големи „предупредителни знака”, които ако видите по време на интервю – значи кандидатът не е подходящ?

„По дрехите посрещат, по ума изпращат“. Ако кандидатът се появи на интервю със скъсани дрехи или неприлично облечен, това е сигнал за неговото отношение – както към интервюто, така и към себе си. Разбира се, има най-различни случаи, кандидатът може да има основателна причина да изглежда по един или друг начин, всеки случай се разглежда индивидуално.

Друг „предупредителен знак“ е, ако кандидатът започне да говори за алкохол или наркотици по време на интервюто, това може да е знак за бъдещи проблеми от подобно естество.

Тук бих споменал и социално желателните отговори – ако кандидатът отговаря по учебник на всеки въпрос, но когато бъде помолен за конкретен пример, не може да даде такъв, това е знак за неговата неискреност. Процесът на интервюиране е процес на изграждане на доверие. Не само дали кандидатът има компетенциите да свърши дадена работа, но и дали може да се разчита на него, че ще го направи. 

  1. Кое е най-голямото предизвикателство в работата на всеки HR специалист?

Може би най- важното в тази професия е да се научиш да излизаш от зоната си на комфорт, да си отворен към нови идеи и да проявяваш инициативност, за да ги реализираш. Пазарът в България е много динамичен. Има случаи, в които изискванията към кандидатите се сменят ежеседмично и специалистът по човешки ресурси трябва да е достатъчно гъвкав да отговори на тези промени. 

  1. Как изглежда един работен ден във вашата компания?

В зависимост от заеманата длъжност и съответните отговорности, произлизащи от нея, работният ден на всеки колега е различен – динамичен, вълнуващ, разнообразен. Общото между повечето служители е, че започват деня си с чаша кафе и го приключват в зоните за почивка, след няколко изиграни футболни мача, тенис сета или двубои в Mortal Combat на някоя от игровите конзоли.

А как изглежда един работен ден на специалистите ни по подбор на персонал? Зависи от спешността на проектите, по които се работи, от приоритетите, инициативите и кампаниите, които се реализират за даден период. Задачите се разпределят на седмична база. Всеки специалист по подбор има свободата да управлява времето си през седмицата, както и проектите по които работи. Как той ще организира процесите и работата през деня, зависи от приоритетите и уменията му. На база резултатите се прави анализ и тези умения се развиват в бъдещето. Определено това е динамична професия, уменията за справяне със стреса на работното място, посрещането на различни очаквания, нагласи и изисквания са ключови. 

  1. С какво се отличава работната среда във вашата компания?

Работната среда при нас се характеризира с екипност. Всекидневно се изправяме срещу проблеми, които като екип решаваме много по-лесно и умението да работиш с другите е много важно, за да си успешен специалист по подбор. Срещаме огромна подкрепа, уважение и разбиране по проектите, които реализираме. Обратната връзка, която получаваме от пазара, е ценена и анализирана внимателно. Комуникацията е открита, и ако имаме притеснения относно текущите задачи, можем спокойно да разговаряме с мениджмънта и да обсъдим ситуацията. Тази откритост и разбиране са в основата на организационната ни култура. Мисля, че много фирми в България са достигнали това ниво на професионализъм, и това прави страната ни една от интересните дестинации за работа. 

  1. Според Вас кои качества е важно да развиват младите ИТ специалисти, за да бъдат добре подготвени за пазара на труда?

Ако един млад специалист кандидатства за позиция, която не изисква опит, той трябва да покаже мотивираност, силно желание за развитие и отговор на въпросите, защо точно тази технология, фирма и вид дейност. Работодателите искат да наемат мотивирани хора, които умеят да аргументират своите професионални търсения.

Разбира се – английски език, повечето позиции изискват владеенето на английски, тъй като голяма част от организациите в България работят с бизнес партньори и клиенти от чужбина.

Задълбочените знания в технологиите от които се интересуват, показват мотивация, добра подготовка, желание за развитие и компетентност. Тук комуникативните умения са много важни – да обясниш нещата, от които разбираш, е от особено значение по време на интервю за работа.

  1. С какво е привлекателна България? Какви са особеностите на нашия бизнес климат?

Бизнес климатът се развива много динамично, което отваря врати за различни възможности. Както за позиции, подходящи за кандидати без опит, така и позиции, които изискват солидна експертиза. Всяка година идват нови компании, които преместват екипи и бизнес в България. Конкуренцията за квалифицирани кадри е много голяма, което е добре за кандидатите, това стимулира компаниите да бъдат все по-креативни в офертите за работа. Може би най-привлекателното нещо е възможността за избор, съчетано с много добрите условия на труд, не само като възнаграждение, но и като отношение от ръководните кадри. 

  1. Каква е вашата лична философия като HR специалист/мениджър?

В професионално отношение мисля, че ключът към щастието е да работиш това, което искаш. Ако не си на позицията на която искаш, развивай компетенциите, които са ти необходими, за да я постигнеш. На работа прекарваме голяма част от съзнателния си живот и е важно тя да ни доставя удоволствие. Изпитвам удовлетворение, когато успея да разбера ценностната система на кандидата, уменията, които е развил или планира да развие и намеря подходяща позиция за него. Всеки изпитва удовлетворение от различни неща. Лично аз подкрепям професионалното и съзидателно отношение към личното щастие.

Ако сте любопитни да се запознаете с възможностите за развитие в Modis IT Outsourcing  и още над 80 компании в секторите ИТ, комуникации и аутсорсинг, заповядайте на осмото издание на „Дни на кариерата“ 2017, ИТ, Комуникации и Аутсорсинг. Кариерният форум ще се проведе в три академични града: 
София – 12 октомври в Интерпред – СТЦ София
Пловдив – 16 октомври – Пловдивски панаир – Конгресен център
Варна – 18 октомври – Swiss Bellhotel

Публикации от серията