„Информацията иска да бъде свободна“

TVТази известната фраза се приписва на Стюарт Бранд – основателят на Whole Earth Catalog, който твърди, че технологията е освобождаваща, а не потискаща.

На първата хакерска конференция Hackers Conference през 1984 г. Бранд казва на Стийв Возняк:

„От една страна информацията иска да бъде скъпа, защото е ценна. Правилната информация на правилното място просто променя живота ти. От друга страна, информацията иска да бъде безплатна (в смисъла на свободна), защото цената за получаването ú намалява и намалява през цялото време. И така имате тези двете борби една срещу друга.”

Движението за глобална и свободна култура се развива с пълни темпове. Идеите за сътрудничество без граници и свободен достъп до информация са силно застъпени в съвременното общество. Все повече проекти се основават именно на разбирането, че всеки заинтересован може да допринесе за общите цели.

Хиляди хора, пръснати из различни кътчета на света, споделят своето знание в най-голямата онлайн енциклопедия (Уикипедия), за да може максимален брой заинтересовани да получат информацията която търсят. Пишещите статии се трудят по собствена воля за благото на всички ползватели.

Има много примери за сътрудничество между хора, които създават заедно съдържание и дават добавена стойност за обществото ни. Пример за интересно движение е и проектът „The Magic Diary“.Историята е симпатична и вдъхновяваща. Началото е през юни 2015г., когато 35 студенти от курс по писане в образователната платформа Coursera се събират, за да формират глобална общност за споделяне на истории. Без да осъзнават в този момент тези 35 авантюристи започват уникално движение, без граници, за обединяване на хора по целия свят. Без да се познават, живеейки на различни континенти, те създават своята съвместна книга с приказки за надежда, радост и любов. Книгата „The Magic Diary“ се разпространява в Amazon и доказва, че глобализацията не е само процес в комуникацията и международната икономика, тя оказва своето влияние и върху културата и творческите процеси.

В духа на съвместното творчество, отворения дух и креативността без граници, които са възможни благодарение на съвременните технологии, е и новият проект на JobTiger – JT Creative Lab. Идеята е иновативна и предизвикателна: JobTiger дава поле за изява на всички хора, които биха желали гласът им да бъде чут и да допринесат за обновяването и осъвременяването на процеса по търсене на работа. Целта е да се реализира едно уникално по рода си риалити, в което онлайн се събират предложения за нови функционалности на сайт за работа, хората гласуват за тях, получилите най-много гласове идеи – всяка седмица се анализират от екипа на JobTiger в предаване с лайв стрийминг и се оценява възможността те да бъдат разработени. Всяка предложена идея може да промени процеса по търсене на работа и да улесни кандидатите.

Сайтът на инициативата JT Creative Lab е на https://www.jobtiger.bg/creativelab/.

Свързани публикации