JobTiger.tv: HR пазар

Какво се случи през седмицата

От света

Работата от вкъщи е полезна, твърди BBC. По-ниско кръвно налягане, по-добър сън, по-малко умора – това са основните ползи, които работещите гъвкаво или от вкъщи получават. Експеримент с китайски служители на колцентър показал, че работещите от вкъщи са и освен това с 12% по-продуктивни от колегите си в офиса.

Когато осемчасовият работен ден е бил въведен преди години, ползата от него е била безспорна. Имало е нужда някак да бъдат ограничени часовете, които работниците прекарват във фабриките. Днес обаче, в „икономиката на знанието”, този модел вече не е достатъчно продуктивен, твърди британската медия. Като цяло, осемчасовият работен ден е изобретение на 20-ти век и не е пригодно за днешната ситуация, допълват експерти.

***

Живееща във Великобритания HR специалистка завърши участието си в маратона на Олимпийските игри в Лондон с лично постижение и добро крайно класиране. Джес Петерсон, която живее в британския град Тедингтън, но се състезава за Дания, до миналия месец е работила като HR мениджър в компанията Perform Group. Успоредно с работата си, тя се подготвяла активно за участие в маратонското бягане.

Вчера тя завърши с време 2 часа, 31 минути и 43 секунди – подобрение на личния й рекорд с над три минути. Това я постави на 40-то място в класирането, от общо участвали 118 състезателки. Бягането бе спечелено от етиопката Тики Гелана с време 2:23:07.

Интервю с Джес Петерсон можете да видите тук.

България

По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” в обучение са включени близо 36 000 младежи, а заетост е осигурена на над 5 500, съобщи в Бургас министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. За заетост и обучение на младежите до 29 г. са отделени 91 млн. по ОПРЧР, каза депутатът Моника Панайотова и допълни, че се надява тези средства да достигнат до всеки един от тях.

Продължава успешното изпълнение на проект „Ново начало – от образование към заетост”, отбеляза министър Младенов и допълни, че към момента за участие в схемата са подали заявления 6 770 лица, от които 5 343 са одобрени за включване. От стартирането на проекта е осигурено 6-месечено стажуване по специалността на 2 635 младежи до 29 годишна възраст. По данни на МТСП близо 50% от наетите младежи остават на работа и след завършването на стажа си.

***

Късно вечерта на 6 август от Стокхолм отпътува последният – дванадесети автобус, с който в сряда привечер на Централна гара в София се очаква да се завърне последната група от 41 изпаднали в беда сезонни работници, съобщи агенция Фокус. Така бяха репатрирани в рамките на десет дни 560 бедстващи български граждани, изявили желание да се приберат у нас. С това успешно приключи прибирането на бедстващи сезонни работници от Кралство Швеция в България.

Във връзка с възникналата кризисна ситуация, МВнР настоятелно препоръчва на българските граждани, желаещи да заминат на сезонна работа в чужбина, да имат сключени трудови договори, да разполагат с пълна информация за работодателя и да се уверят предварително в неговата сериозност.

От JobTiger.tv

Професионалист

Водещият на предаването „Такси“ (БНТ): Докато хората не знаят колко трудно е това, което работиш, значи си добър

Съветник

Студенти по право, икономика и ИТ с най-голям интерес за стаж в държавната администрация

За комуникацията, четвърти казус: Кога да съобщя, че очаквам дете?

 

От Blog.JobTiger.bg

Техники при явяването на интервю за работа – „затваряне“ на интервюто

Хало-ефект: заблудите, които ни сервира мозъкът

Атестация на служителите

 

Публикации от серията