Как да извлечем максимума от участието си в HR Industry  

Традиционното изложение HR Industry ще се проведе на 11 февруари 2015 г. Десетки HR компании заявиха своето участие и тази година. За да могат те да максимализират ползите от своето присъствие на събитието, изготвихме списък от препоръчителни стъпки, които ще им помогнат да съставят най-ефективния алгоритъм за деня на самото изложение.

Първата логична стъпка е да се определи екипът, който ще присъства на HR Industry. Полезно е това да са хора, които са работили вече заедно и които се познават добре. Те трябва да се допълват в знанията и уменията си и не е излишно, ако предварително са си разпределили ролите – кой за какво отговаря и с кои таргет групи комуникира. Важно е екипът на щанда да покрива целия спектър от възможни въпроси и запитвания, тоест да познава пълния пакет от услуги и дейности на компанията.

DSC_0026Следващият ход е да се формулират посланията. Постоянното и натрапчиво повтаряне на едни и същи факти от списъка с услуги на компанията може да разочарова посетителите. Добре е да се подготвят разнолики представяния, които да използват най-адекватната терминология и „професионален жаргон“ на всеки отделен посетител на щанда. По един начин звучат посланията за неопитни рекрутъри, по друг, за изпълнителни директори със стаж и опит.

Без подходящи презентационни материали е немислимо да се участва ефективно в изложения. От една страна, печатните материали са наложила се във времето класика. Мнозина искат да отнесат със себе си нещо на хартия, за да могат по-късно да си припомнят подробности за посетения изложител. Важното е да не се прекалява с информацията в печатните материали – твърде много информация накуп уморява читателя и спомага той да загуби бързо интерес. Паралелно е добре да се помисли за аудиовизуална презентация, която да се прожектира зад гърба на изложителите по такъв начин, че лесно да се вижда и възприема. Малките фирмени подаръци са също възможен вариант, макар и ролята им да е принципно сериозно надценена. Никоя компания не става клиент на една консултантска фирма, заради нейните сувенири.

На изложения има разнообразна и често многобройна публика, която е научила по различни информационни канали за случващото се. Понякога самите изложители пропускат да се включат в разгласата. Всъщност обаче е от голямо значение всяка компания участник да информира своевременно и изчерпателно клиентите и партньорите си за своето участие и да ги подтикне да посетят събитието.DSC_0040

По време на самото мероприятие е от голямо значение изложителите да ангажират вниманието на публиката. В първите часове естественият ентусиазъм е видим и неподправен. С напредването на времето хората започват да проявяват признаци на умора, вниманието им отслабва и желанието на хората на щанда да влизат в ангажирана комуникация с посетителите отслабва. Добре е срещу тази тенденция да се вземат енергични мерки, защото няма причина да се смята, че „сутрешният бизнес“ изчерпва всички възможности. Напълно възможно е в по-късните часове да се появят ключови клиенти, партньори или потенциални служители, които да бъдат пропуснати, заради натрупващата се умора. Затова се изисква пълна мобилизация през целия ден на изложението.

В края на деня е много подходящо да се отдели време за обобщаване на резултатите – докато впечатленията са свежи и нищо важно не е забравено. Служителите на HR компаниите, които са обслужвали фирмения щанд, следва да си отбележат основните точки от деня, да си организират създадените контакти и да ги синхронизират с колегите си. Това е точният момент за извличане на есенцията от всичко постигнато през деня. Важно е също, още в рамките на същия ден да бъдат включени и социалните медии. Да бъдат установени контакти в онлайн бизнес мрежите, да се отрази участието във фирмените профили във Facebook, Google+, да се изпратят прессъобщения, ако това е необходимо.

DSC_0059В деня след изложението е разумно да се положат максимални усилия, за да се обобщи всичко постигнато, да се активира комуникацията с новите партньори и клиенти, да започнат първите сериозни делови контакти с тях. Успехът е значително по-вероятен, докато спомените са пресни и направеното позитивно впечатление – свежо.

Така съставеният алгоритъм е добра отправна точка при участие на всякакви изложения. Изработването на проследима верига от действия повишава значително шансовете за успех и помага за почти пълно редуциране на хаотичните елементи, които биха могли да навредят на бизнеса на всяка компания.

Публикации от серията