Мисия кариерен консултант: Милен Великов

Мисия кариерен консултант: Милен Великов

Milen VelikovМилен Великов с специалист с около 6 г. опит в сферата на човешките ресурси, работил е на различни позиции с HR фокус – мениджър ,,Човешки ресурси‘‘ в Екофарм, HR Бизнес партньор в Societe Generalе Експресбанк и специалист „Човешки ресурси“ в Актавис. В последните години активно споделя своята гледна точка в различни медии – Karieri.bg, Economy.bg, сп. Човешки ресурси, сп. Business Lady, сп. Enterprise, сп. Икономика, сп. DEA, „Твоят бизнес“, сп. Инфодент и др., както и в блога Neftelimov.com. Също така е гост-лектор в Стопанския факултет към Технически университет – София, Софийски университет и УНСС. Участва и в благотворителната кампанията ,,Изплети топлина“. Милен подпомага кариерното развитие на ученици в три сезона на ABLE Mentor и е лектор, ментор и кариерен консултант в Академия Лидерите, част от екипа на Edu Compass Foundation. През изминалата 2017 г. той е инициатор на първото национално проучване с фокус професионалното прегаряне (бърнаут) сред HR гилдията в България, а през април тази година ще бъде един от лекторите на TEDx Plovdiv. В свободното си време тренира CrossFit, готви, чете книги и гледа документални филми.

Каква бе мотивацията, която Ви подтикна да се сертифицирате по международната програма GCDF (Global Career Development Facilitator)?

Мотивацията ми бе изцяло вътрешна и не се поколебах да бъда част от тази програма. Един от мотивите ми бе да сравня кариерните си компетенции, натрупани в работата ми като HR, с валидирана и сертифицирана програма като тази. Друга част от моята мотивация бе да премина през структурирано обучение, което да подреди и осмисли това, което имах и това, което исках да имам като умения. Запознах се с интересни хора и научих доста от техния опит и казуси като вътрешни или външни консултанти.

За кого е полезно кариерното консултиране според Вас?

Кариерното консултиране е подходящо за всеки един зрял човек, който поради някаква причина не спира своето личностно или професионално развитие. Напротив – целенасочено полага консистентни усилия да бъде по-добър и щастлив със себе си и своите лични и професионални избори. Според мен е ключово подобна услуга да се дава още в училище, като фокус бъдат ученици в 7 и 8 клас, за да се подредят и осмислят бъдещите им образователни и професионални избори. Кариерното консултиране е полезно за всеки един човек, които е поел отговорността за своето развитие и не разчита на външни обстоятелства и сили да предопределят професионалното му битие. Това е процес за отговорни и ангажирани хора, хора с преобладаващ вътрешен фокус на контрол – хора с цел и посока.

Как прилагате наученото в работата си? 

Наученото и установените модели прилагам ежедневно върху себе си, моите приятели и познати, ученици, студенти и непознати хора, които се свързват с мен в Linkedin. Все по-често това става от само себе си, без излишни усилия или следване на алгоритъм. С практиката и опитът се набавят и компетенциите. Радвам се, че нищо не остана само на теория и мога постоянно да реферирам към професионалните материали и различната литература по темата. Прилагането на наученото имаше начало, но няма край, защото това е несекващ процес.

Какви допълнителни ползи Ви донесе обучението? 

Ползите за мен са в няколко посоки. На първо място обогати мен като професионалист. Валидира моите професионални умения и компетенции по темата. Даде ми увереност да бъда полезен на хората. Разшири професионалния ми мироглед и ме направи по-структуриран в процеса по кариерно консултиране. Предостави ми среда и възможност да бъда полезен за хората. Тези ползи се мултиплицираха в добавена стойност за консултираните и направиха така, че процесът да бъде удоволствие и за двете страни.

С каква професия е човекът от най-интересния Ви кариерен случай? 

Имам клиенти с различни професии и образование – лекари, архитекти, икономисти, инженери, колеги с фокус HR и др. По-предизвикателна и интересна е работата с млади хора, които имат диаметрално противоположни интереси или не знаят към какво да се стремят.

Споделете един случай, в който е важно да се срещнеш с кариерен консултант

Трудно ми е да се фокусирам само върху един случай. От моята практика случаите са различни – смяна на работа/позиция/компания/бранш, избор на специалност/професионална насока, анализ на силни страни и как те влияят върху бъдещите избори. Ролята на родителите при избора на професия на децата. Промяна на образование/специалност/университет преди да бъде завършено. По-добро позициониране на CV, стратегии за намиране на конкретни работодатели, увереност по време на интервю и много други.

Друго, което искате да споделите?

Ключово предизвикателство при работата с ученици е ролята на техните родители. Според мен родителите е необходимо да създадат среда, в която да има непредубедена информираност и оставят детето си да вземе своя избор, като бъде отговорен за него. на другия полюс е абдикацията от страна на родителите поради различни причини – това също не е градивно. Според мен е важно да правим различни събития с фокус кариерно консултиране поне 2 пъти в годината. Така ще обсъждаме различни теми, изследвания, казуси и ще формираме една общност, а защо не и асоциация на кариерните консултанти в България.

Сертифицирането на кариерни консултанти се осъществява по международната програма GCDF организирано от JobTiger.

Свързани публикации