Парите на 62 човека са колкото на 50% от световното население

Парите на 62 човека са колкото на 50% от световното население

Най-богатият 1% от населението на света вече притежава повече, отколкото всички останали 99% взети заедно, съобщава BBC. Данните, предоставени от Credit Suisse, са обобщени от Oxfam. Установено е също така, че най-богатите 62 човека разполагат с толкова средства, колкото по-бедните 50% от световното население. Прогнозата за това развитие на нещата е направена още преди една година.

За да попадне човек в най-богатите 10% от населението е достатъчно да притежава $68 800 във финанси и материални активи. За включване в ексклузивния клуб на най-богатия 1% от всички хора се искат имоти и финанси за над $760 000. Това означава, че ако притежавате средностатистическа къща в Лондон (или по-хубава в долен Лозенец, София) и нямате кредит, сте сред най-богатия един процент от населението на света.

Статистиката за най-богатите хора е донякъде прогнозна, тъй като за много от тях няма надеждна информация.

Oxfam коментира, че такова струпване на средства у най-богатите е „забележително“. Те добавят, че днешната стойност (62-мата най-богати да притежават средства, колкото по-бедните 50% от цялото население) е наистина стряскаща, като се отчете, че през 2010 г., за същите 50% по-малоимотни хора е трябвало да се вземат средствата на 388-ината най-богати хора, за да се балансират двете стойности. „Вместо икономиката да работи за просперитета на всички, за бъдещето на поколенията и на планетата, ние създадохме икономика за 1%“, обобщава докладът на Oxfam.

Свързани публикации