Програмистите в Пловдив все повече проявяват интерес към програмирането на вградени системи

На 27 октомври, в Пловдив, в Limacon – co-working space, се проведе първата по рода си професионална среща за разработчици Plovdiv IT Meetup – Liebherr Edition. Събитието постави началото на планирана поредица от подобни срещи, които ще започнат редовно да се провеждат в града под тепетата. Всички заинтересовани програмисти и разработчици, които желаят да научат какво се случва в областта на софтуерното програмиране в Пловдив и  да изпият по бира, са добре дошли на следващите прояви.

Темата на първото събитие беше „Embedded systems, или как да програмираш нещо, което можеш и да пипнеш с ръка“. Лекторите Хайнц Клем и Херберт Гернер от Либхер, Германия са професионалисти с повече от 25 години опит във вградените системи. Те представиха процеси в програмирането „от кухнята“ и показаха устройства, които се използват в хладилниците Либхер. Разпалената дискусия засегна open source в индустрията, облачните технологии и нови тенденции, като умните хладилници, които успяват да анализират съхраняваните продукти.

С разрастването на индустриалните зони в Пловдив и региона, много софтуерни специалисти избират да останат в града. Другата тенденция, която участниците споделиха, е че много от тях избират да се фокусират именно в програмирането на вградени системи, от една страна заради интересните теми, от друга, заради многото възможности в тази сфера в региона.

Това е първото от поредица IT събития, които ще бъдат организирани в град Пловдив, поставяйки основата на пространство за срещи между компаниите и програмистите, от която всеки ще може да извлече ползи.

ЛИБХЕР – ХАУСГЕРЕТЕ МАРИЦА ЕООД е част от международния концерн Либхер. В повече от 140 дружества по цял свят работят над 41 000 служители. В България дейността е фокусирана в производството на широка гама висококачествени хладилници и фризери. От създаването през 2000 година фирма Либхер инвестира над 200 млн. лв. в производствените си и логистични площи в страната, в непрекъсната модернизация и разширение, в развитие и повишаване на квалификацията на персонала. До момента фирмата е отличавана 3 пъти с наградата „Инвеститор на годината“.

Събитието бе организирано от JobTiger и Hackafe Plovdiv.

Свързани публикации