ACCEDIA e „ТОП ИКТ Работодател“ на 2017 г.

 В инициативата на JobTiger и ICT Media бяха отличени също и компаниите TINQIN, Questers, SAP Labs Bulgaria и OrangeDot

Компанията Accedia оглави класацията „ТОП ИКТ Работодател“ за 2017 година. Accedia е начело на подредбата, част от шестото издание на проекта на JobTiger и ICT Media. Компанията получи наградата си лично от Любомир Ганчев, съветник на Министъра на икономиката на Република България.

Методологията и проучването са дело на компанията Audit Advice Associates (AAA), специализирана в одита в областта на човешките ресурси. Отличените компании бяха наградени на церемония на 10 октомври 2017 г. в Български Културен Център.

Първите три позиции в крайното общо класиране на проекта „ТОП ИКТ Работодател“ сред всички участници и категории заемат: първо място – Accedia, две втори места – TINQIN и Questers и трето място – SAP Labs Bulgaria.

През 2017 г. в проучването “ТОП ИКТ Работодател” се включиха 28 компании, като 2393 техни служители попълниха въпросниците за изследване на удовлетвореността и ангажираността, а в класацията участваха 22 компании.

Основните категории на финалната подредба са четири: „Развой на софтуер“, „ИТ услуги“, „Аутсорсинг на ИТ услуги“ и „Малки компании до 60 служители“.

Победителите по категории в шестото издание на проекта „ТОП ИКТ Работодател“ са:

– в категория „Аутсорсинг на ИТ услуги“ – Questers

– в категория „ИТ услуги“ – TINQIN

– в категория „Развой на софтуер“ – Accedia

– в категория „Малки компании до 60 служители“ – OrangeDot

Церемонията по награждаването на победителите бе предшествана от Кръгла маса, по време на която бяха изнесени обобщени данни от проучването и шестимата панелисти представиха накратко мненията си по темата.

Адвокат Весела Кабатлийска от Адвокатско дружество „Динова Русев и Съдружници“ сподели, че младите служители от Поколението X са в риск при постъпването си на работа. Според нея, те трябва да бъдат мотивирани от самото начало, за да разберат фирмената политика и смисъла от работата си и да не напускат преждевременно.

Елена Маринова, Член на УС и Председател на Комисията по образование на БАИТ и Президент на Мусала Софт, сподели изненадата си от някои изнесени данни. Според нея е учудващо, че на един прегрял пазар на труда, HR специалистите продължават да използват пасивни методи за набиране на служители, какъвто е публикуването на онлайн обяви.

Ива Тодорова, Член на управителния съвет на AmCham и Изпълнителен директор по регулаторните въпроси в IBM, отбеляза, че нейният работодател наема 40 хиляди служители в световен мащаб и те редовно са с под 5 години трудов стаж. Според нея, тези хора се интересуват от значими проекти и задачи, които да ги развиват, а не толкова от нивото на заплащането.

Искрен Ангелов, Началник на отдел „Активна политика на пазара на труда“, Министерство на труда и социалната политика, бе на мнение, че в общия пазар на труда около 30% от компаниите изпитват глад за способни и квалифицирани кадри, докато в ИТ сектора този процент е 88-90%.

Светослав Иванов, Изпълнителен директор Българска аутсорсинг асоциация, бе учуден, че в проучването на се споменава понятието „организационна култура“, а според него, тя е ключов момент за ангажираността. Той добави също, че в цял свят работодателите наблягат на меките умения, докато у нас, конкретно в ИКТ сектора, не се обръща толкова внимание на тази тема.

Стоян Ганев, Управител на Audit Advice Associates и водещ на презентацията, отговори на множество въпроси от залата, уверявайки присъстващите, че изнесените данни са актуални и коректни, тъй като е използвана много прецизна методология.

Модераторът Светлозар Петров, Управител на съорганизатора на проучването, JobTiger, взе отношение по всички теми, които възникнаха в рамките на дискусията. По-специално той отбеляза, че HR специалистите в ИКТ компаниите са много натоварени с оперативни задачи и често не им достига време за стратегическо планиране. Според него, те са прекомерно ангажирани с подбора на нови кадри и мотивацията и задържането на вече наетите.

Инициативата “ТОП ИКТ Работодател” се организира със съдействието на Министерството на труда и социалната политика, Министерство на икономиката, Българската асоциация по информационни технологии (БАИТ), Българска аутсорсинг асоциация (БАА), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), ИКТ Клъстер България, Американска търговска камара в България и Audit Advice Associates.

Проектът нямаше да може да се реализира без подкрепата на Адвокатско дружество „Динова Русев и Съдружници“ и Experian.

Свързани публикации