Интервю за работа в чата – ето как това може да е твоят шанс!

Интервю за работа в чата – ето как това може да е твоят шанс!

Пандемията определено допринесе за дигитализиране на целия процес по подбор и сега интервюта за работа все по-често се правят от разстояние. Размяната на текстови съобщения в чата с ЧР-специалист обаче има своите тънкости и предизвикателства.

Плюсове на чат интервюто
* Разкрива писмената ти култура (затова наблегни на нея, когато си пишеш с рекрутър);
* По-малко стресиращо е от разговор лице в лице, а липсата на притеснения помага да се представиш по-добре и да изглеждаш по-уверен;
* Специалистът по подбор няма да се влияе от неща като външността ти, етническата принадлежност, възрастта или облеклото ти.

Иначе казано, чат интервюто ти дава възможност да бъдеш себе си и да покажеш кой си и в какво си добър! Не пропускай такъв шанс и се регистрирай за виртуалния ден на „Национални дни на кариерата 2021“!

Какво да направиш, за да мине успешно интервюто ти в чата
Комуникацията чрез текстови съобщения е предизвикателна, защото изисква да си сравнително кратък и много точен в изказа. Лесно е да те разберат погрешно или непълно, когато липсват невербални елементи от комуникацията като интонация, жестове или мимики.

Ето как да се справиш:
Поддържай професионален тон
Написаното от теб трябва да е в по-формален стил, непринуденият тон, които използваш, когато си пишеш с приятели и близки, съвсем не е подходящ в разговор със специалиста по подбор.

Спазвай стандартите за бизнес кореспонденцията
Текстовото ти съобщение трябва да бъде изпипано във всеки детайл и да бъде написано така внимателно, както всяка бизнес кореспонденция с някого, когото не познаваш добре.
* Изписвай всички думи в изреченията, без да използваш съкращения;
* Не употребявай емотикони, освен ако интервюиращият не направи това първи (и тогава пак не прекалявай с тях);
* Провери граматиката и пунктуацията на написаното от теб преди да изпратиш съобщението и внимавай за намесата на автокоректора.

Подскажи, че си идеалният кандидат
* Изразявай ентусиазъм относно работната позиция, точно както би го направил и при разговор очи в очи;
* Спомени накратко квалификацията или опита ти, които те правят идеален кандидат за конкретната работна позиция.

Не бъди многословен
* Стреми си да си лаконичен и точен;
* Подбирай думите си внимателно;
* Не повтаряй това, което специалистът по подбор вече е научил от СV-то ти. Но обясни защо се интересуваш точно от тази позиция и как досегашният ти професионален опит и лични качества се съотнасят към ролята, която обсъждате.

Не бързай
Основна полза на текстовите интервюта е, че ти дават време да дадеш добре обмислен отговор.
* Прочети внимателно какво те питат, вникни във въпроса и чак тогава изпрати твоя обмислен отговор.

Задавай и ти въпроси

Текстовото интервю може да изглежда като предварителна стъпка към телефонното или личното интервю, но това не трябва да те спира да получиш възможно най-много информация за позицията и компанията, за които кандидатстваш.
* Не забравяй да попиташ за длъжностната характеристика, обученията, офис привилегиите, социалните пакети и обезщетения и др. Така ще покажеш, че искрено се интересуваш от работа в конкретната компания.

Идея +:
Не чакай кандидатурата ти да събуди интерес у специалистите по подбор и те да те поканят на интервю за работа, покани ги ти! Избери си компания от списъка с изложителите за виртуалния ден в рамките на „Национални дни на кариерата 2021“ и започни пръв интервюто за своята нова работа или стаж. Използвай съветите ни, за да се отличиш в чата с тях. Ако не ти се чати, имаш опция да  участваш във видео или аудио разговори. 

Ако те вълнуват още въпроси за подготовката и участието ти на най-големия кариерен форум у нас – не забравяй да следиш сайта и страницата на събитието.

Свързани публикации