Онлайн кариерните форуми са супер възможност не само за най-младите…

5-01

Ето как да се възползваш и ти, ако си специалист с опит, който си търси нова работа или иска да се преквалифицира!

Предимствата на виртуалните форуми за търсене и предлагане на работа стават все повече. Заради все още нестихващата пандемия – това е най-безопасният начин да се срещнеш с много специалисти по подбор накуп. Но и извън заплахата от заразяване с COVID-19, онлайн форумите все повече се налагат като начин да проведеш десетки делови разговори и интервюта за работа, без да се налага да пътуваш донякъде или да си взимаш свободен ден. 

А още по-добрата новина е, че и работодателите все повече оценяват и предпочитат тази възможност лесно, бързо и безопасно да открият подходящи кандидати – доказателство е интересът на компаниите към участие във „Виртуални дни на кариерата 2021“, които за твой късмет ще се проведат и съвсем скоро – на 10 юни. А работодателите този път ще търсят да наемат основно специалисти с квалификация и опит.

И най-добрата новина е, че всеки може да потърси нов кариерен шанс абсолютно безплатно. Необходими са единствено предварителна регистрация и устройство, свързано с интернет, по време на събитието – на 10 юни от 11:00 до 17:00 часа.

Практически съвети за успех на „Виртуални дни на кариерата 2021“

Знаеш ли, че платформата Brazen Technologies, на която ще се проведат „Виртуални дни на кариерата 2021“ е обявена за №1 в света за подобни събития? Като прибавим и че JobTiger е първият организатор не само на кариерни форуми на живо у нас, но и пионер в провеждането на онлайн версиите им – може да си сигурен, че събитието ще мине гладко и ти лесно ще се ориентираш в работата с платформата. И все пак, нека ти разкажем накратко какви са практическите стъпки към успешните онлайн срещи с водещи работодатели.

Създай впечатляващ профил предварително

 1. Отиди на този адрес и създай свой потребителски профил.(Виж видео инструкции).
 2. Представи себе си и достиженията си с 2-3 изречения, така че от профила ти специалистите по подбор да добият представа за квалификацията, уменията и амбициите ти. Но нека представянето е кратко и целенасочено!
 3. Качи актуализирано СV. Ако отдавна не си търсил работа и не си редактирал трудовата си автобиография, те съветваме да отделиш време, за да допълниш в нея нови постижения и умения, които липсват, както и да изтриеш неща, които вече са остарели или нерелевантни към кандидатурата ти. 
 4. Ако решиш да качиш в профила и своя снимка – не забравяй, че тя трябва да те представя в делова светлина и е най-добре да е тип паспортна.
 5. Възползвай се от възможността да качиш линк към профила ти в професионалната социална мрежа LinkedIn.

Съвет: Не чакай деня на събитието, за да се регистрираш и да създадеш профил. Специалистите по подбор ще имат възможност предварително да се запознаят с кандидатите и да поканят на интервю тези, които са ги впечатлили.

Избери с кого да са интервютата ти за нова работа

По време на „Виртуални дни на кариерата 2021“ можеш да избереш с кои работодатели да обсъдиш свободните им позиции. 

 1. Запознай се предварително с участващите на изложението работодатели. Подготви се за разговор с представителите на компаниите, които ти допадат, като научиш повече за тях: за техните ценности, за дейността и социалната им отговорност, както и за политиката им относно обучението на новите служители, придобивките, които предлагат и др. Такава информация можеш да намериш, освен в интернет или чрез познати, и в Employer Branding секцията на JobTiger.
 2. По време на събитието кликни на щандовете на компаниите, които си избрал. Нареди се на опашка (ако има и други чакащи) и подай заявка за разговор с представители на съответния работодател. (Виж видео инструкции.)
 3. Можеш да се наредиш на опашки пред повече от един щанд едновременно. Можеш и да провеждаш разговори със специалисти по подбор, докато си и чакащ на въпросните опашки.
 4. Технически възможно е да провеждаш паралелно два и повече чата с представители на различни фирми.
 5. Ще имаш избор и в какъв формат да се провеждат разговорите ти със специалистите по подбор. Платформата предлага възможности за чат, аудио или видео комуникация. 

Съвет: Възползвай се от опциите на Brazen Technologies и организирай времето си така, че да успееш да проведеш срещи с представителите на всички избрани от теб компании.

Направи срещите си максимално ефективни

 1. Задължително започни чата с поздрав и попитай как се чувства човека отсреща. Но не се увличай прекалено в общи приказки – имай предвид, че времето ти е ограничено. Всяко интервю е с продължителност 10 мин. Можеш да следиш оставащото ти време на обратния брояч на платформата.
 2. Бъди готов да отговаряш най-вече на въпроси по представеното от теб CV в първите 2-3 минути от интервюто. 
 3. Подготви си въпроси, които да зададеш и ти на свой ред на работодателите. Така ще покажеш, че си истински заинтересован от свободната позиция, която обсъждате.
 4. Всеки от представителите на компаниите изложители ще се срещне онлайн на 10 юни с десетки кандидати само за 6 часа! Остави добро впечатление у събеседниците си, като не пропуснеш да си вежлив и в края на разговора ви! Пожелай хубав остатък от деня и покажи, че си готови да продължите разговора си и след форума.
 5. След приключването на всеки разговор, може да му дадеш рейтинг или да добавиш бележки – видими само за теб. Така по-лесно ще се ориентираш после във впечатленията си от многото проведени интервюта. Платформата предоставя и опция да проследиш историята на разговорите си. (Виж видео инструкции.)

Съвет: Подготви се за онлайн интервютата на „Виртуални дни на кариерата 2021“ като за важни делови срещи очи в очи. Не само актуалното СV и умелите ти отговори ще са от значение, но и представителният ти външен вид (така че не стой на дивана, облечен в удобния си стар пуловер). Във видео разговорите са от значение всички детайли – спретнат и делови вид, стойка, поглед, жестикулиране, фон на срещата и т.н. Премисли тези подробности добре и не позволявай на домашният любимец или децата да те разсейват или пък да е видимо, че не си разтребвал скоро пространството около теб. 

Успех!

Свързани публикации