Социалните медии и подборът на персонал – корелации и тенденции

Социалните медии и подборът на персонал – корелации и тенденции

Светът на интернет промени бизнеса вероятно не по-малко, отколкото личния живот на хората. Това прозрение отдавна не носи изненадващ елемент за някого, който е обитавал тази планета в последните десетилетия. И именно затова е добре да се вторачим в някои конкретни стойности, отнасящи се към HR проблематиката в частност.

SHRM (Society for Human Resource Management – Обществото за управление на човешки ресурси) е една от многото организации, които изследват и анализират процесите, протичащи в сферата на човешките ресурси. Тази структура е най-голямата организация за HR професионалисти и има 285 хиляди членове в 165 държави. Респективно, изследванията й имат голяма валидност и тежест.

Именно SHRM е поръчала ново изследване, което отразява определени стойности и тенденции в HR сферата за 2015 г. По-конкретно става дума за използването на социални медии в процеса по преглед, подбор и привличане на нови служители. Проучването обхваща различни фасети от многоспектърната дейност по използването на социални медии за подбор – как, кога, защо и до каква степен организациите използват тези медии за своите рекрутърски нужди. Финалният доклад е дълъг и много подробен. Например, възможно е да се разбере в кой етап от подбора се използват социалните медии – преди интервюто, след него, според нивото на позицията, която е отворена и т.н. Може да се научи също, за какъв тип позиции са предпочитани социалните медии – защото е очевидно, че търсенето на нисш персонал и на изпълнителни директори е различно по същността си. Разбира се, проучването е представително и максимално добре структурирано. (Пълните резултати можете да откриете тук.)

Нека обаче ограничим обхвата на данните и да погледнем само три стойности, които имат реално значение за самите кандидати. И върху които те могат евентуално да въздействат с поведението си онлайн.

Първата стойност, която буди интерес е 84%. Това е процентът на компаниите, които „пресяват“ кандидати в социалните медии. Още 9% планират да започнат да го правят. Изводът е очевиден – отказът от ползване на социални медии може да бъде разбран, но е наложително да си дадем сметка, че без тези медии вече не може. Иначе казано, ако желаете да прогресирате кариерно, вероятно ще ви се наложи да  ползвате въпросните сайтове и мрежи. Просто специалистите по подбор търсят в тях и, ако желаете да бъдете намирани, ще се наложи да бъдете и вие там. При това не е нужно активно да си търсите работа в момента, за да оправдаете ползването на подобни сайтове. 82% от търсещите компании разчитат по този начин да открият „пасивните кандидати“, тоест онези, които не търсят активно работа, но теоретично биха могли да бъдат привлечени, ако им се отправи изгодно предложение.

Втората стойност има повече значение за самите работодатели. Според проучването, две от три компании таргетират усилията си по подбор на персонал в социалните медии, като оптимизират обявите или сайтовете си за мобилни устройства. Все повече хора посещават интернет главно от телефони и таблети, а тези устройства имат своя специфика. Сайтовете, които не са оптимизирани за разглеждане на телефон и таблет започват стремглаво да губят надпреварата. Това означава, че ако желаете да се задържите сред успешните работодатели, вероятно ще се наложи бързо да се ориентирате към адаптивен дизайн, който позволява сайтът да се разглежда сполучливо и на преносимо устройство. (Друга значима причина да се ориентирате към подобна разработка на сайтовете ви е и фактът, че Google отдава голямо значение на сайтове, които са адаптирани за мобилни устройства. Това означава, че ако желаете да бъдете откривани, следва да сте направили необходимите усилия по въпроса.)

Третата и най-интересна стойност е свързана със значението, което социалните мрежи имат при подбора на персонал. 36% от организациите признават, че през изминалата година са дисквалифицирали кандидати, заради негативно присъствие в социалните медии – неподходящи изказвания, неспазване правилата на медията, незаконно съдържание и т.н. Всичко това означава, че начинът, по който се държите в социалните мрежи и медии, може да бъде установен от работодателите и това има сериозно отражение върху успеха или провала ви. Отмина времето, в които хората смятаха, че Фейсбук например, е „лична територия“ за неформално общуване. Ако профилът ви не е добре прикрит и постовете ви не са филтрирани (тоест са публични за всички) може да очаквате, че рекрутърите ще ви открият и „прегледат“. А това е повече от сериозно основание винаги да обмисляте добре онлайн поведението си.

Резултатите от изследването на SHRM са повече от интересни и показателни за различни аспекти от онлайн общуването между работодатели и потенциални кандидати, дори когато това общуване не е било планирано от кандидатите. И тази тенденция все повече ще се засилва във времето. Което я прави непренебрежима, дори и да не ни се иска да е така.

Свързани публикации