Uber създаде 15 000 работни места в Австралия, но проблемите продължават

Uber създаде 15 000 работни места в Австралия, но проблемите продължават

Американската компания за споделени пътувания Uber обяви вчера, че е създала 15 хиляди работни места в Австралия, от стартирането на дейността си в страната през април 2014 г. Водачите на Uber там обслужват 1 милион „пътници“, които са се абонирали за услугата. Това означава, че компанията се движи по график и вероятно ще успее да достигне до 20 хиляди „шофьори“ в края на тази година.

Това обаче не превръща Uber в един от големите работодатели в Австралия, тъй като става дума за независими сътрудници, които не са наети пряко от фирмата. Тези хора не се ползват от правата, присъщи за постоянните позиции, например платена отпуска и възможност за максимален брой работни часове. Според Uber обаче, създаването на работни места означава предоставянето на възможност за собствен бизнес.

Средно австралийските „шофьори“ на Uber работят по 20 часа на седмица, докато в страната  за пълна заетост се считат поне 38 работни часа. Твърди се, че усреднено шофьорите могат да заработват по около $30 на час, от които трябва да плащат такси, застраховки и всички разходи, произтичащи от дейността им.

Американският гигант за споделени пътувания счита, че дейността ѝ в Австралия съдържа и сериозен социален компонент. Повечето от хората, които работят като частни превозвачи, са от райони с висока безработица, а 12% от тях са и над 55 години.

Uber среща проблеми с австралийското си поделение. Компанията се бори да докаже, че оперира легално, както и да разреши проблемите с данъците, които сътрудниците трябва да плащат.

Свързани публикации