Защо участието в „Национални дни на кариерата“ е полезно за всички?

Защо участието в „Национални дни на кариерата“ е полезно за всички?

За поредна година, пролетта носи със себе си нови обещания и възможности – и една такава възможност, безспорно, е традиционното изложение „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“. Това е най-големият и утвърден форум за стаж и кариера в България и тази година ще е неговото 16-то издание. Очаква се само в София да се включат около 140 компании, а още 6 други града ще посрещнат събитието през март и април. Участието в това полезно изложение е от съществена полза, както за компаниите, така и за посетителите.

Нека погледнем най-напред, какво носи на фирмите регистрацията за „Национални дни на кариерата“. Най-видимата и директна полза за всяка компания е възможността да се срещне и запознае със своите бъдещи служители. На изложението идват хиляди ентусиазирани и кариерно амбицирани млади специалисти и студенти. Всички те са потенциални нови служители или стажанти и най-активните и атрактивни работодатели ще могат да привлекат онези от тях, които имат потенциала да се превърнат в успешни служители. Това е отлична възможност и за двете страни, тъй като в рамките на ден или два те успяват да решат за себе си една задача, която иначе е свързана с дълъг процес на подбор и кандидатстване. Спестеното време не е за пренебрегване за никоя от двете страни.

Друга очевидна полза за работодателите е възможността да подсилят и затвърдят своя “employer branding”. Това означава, че те могат да демонстрират своите качества като работодатели и да се представят като максимално добър избор за младите хора. С участието си на форума, те потвърждават, че са благонадеждни и перспективни работодатели, които се грижат за своя позитивен имидж.

Струва си също да добавим, че фирмите имат и други ползи от участието си. Например, те могат да се ориентират на пазара на труда, да видят как изглеждат младите попълнения, които сега се включват в процеса по търсене на работодател, да научат как процедират техните конкуренти и т.н.

Безспорно обаче е, че ползите не са само за тях, но и, разбира се, за посетителите. На първо място, очевидно е, че посетителите ще имат отличната възможност да се запознаят с десетки компании едновременно. Това им спестява много усилия и им предоставя шанса да се представят пред множество потенциални работодатели.

Безспорно полезно е също, че с присъствието си на форума, младите хора ще могат да осъществят жив контакт с много компании. Комуникацията „лице в лице“ е от съществена полза и помага на кандидатите да си изградят много по-ясна и жива представа за предпочитаните работодатели. Това няма как да бъде постигнато при кандидатстване онлайн.

Подобно на компаниите, и посетителите придобиват по-ясна представа за актуалния пазар на труда. В близката комуникация с множество фирми, те добиват по-ясна представа какво се търси на пазара, какви качества се ценят и как протича общуването с големи и утвърдени работодатели.

Ползите за двете страни са безспорни и многобройни. Участието в „Национални дни на кариерата – Добра Кариера, Добър Живот“ е един успешен и прицелен в бъдещето ход, който наистина е от полза за всички, въвлечени в процеса. Не пропускайте тези възможности, присъединете се към нас на 14 и 15 януари в София. Датите на останалите събития в страната можете да научите на сайта на събитието.

Публикации от серията