7 кариерни препятствия, които никоя жена не е преодоляла (засега)

ЕМ
Жените са извървели дълъг път в еманципирането и борбата за равни права. От времето, когато не са имали право да гласуват, ни делят само стотина години, а в някои държави като Гърция (родината на демокрацията), реално конституционно гарантирано равноправие на половете, има от около 1975 г.

За това време „нежният пол“ е успял да покори много препятствия и да постигне кариерна реализация, която е била немислима за няколко поколения преди нас. Някои от най-влиятелните хора в света днес са именно жени и това е съвсем очевидно, когато си припомним името на немския канцлер, устремил се към трети пореден мандат.

Въпреки това, кариерният портал Levo е посочил кои са бариерите, все още останали непреодолими пред дамите, поне в рамките на американската действителност. Списъкът включва следните 7 позиции, които до момента са заемани само от мъже.

CEO на водеща американска банка

Десеттте банки в САЩ (водени от JP Morgan Chase, Bank of America и Citigroup), които имат най-големи авоари, никога не са имали жена за изпълнителен директор.

Директор на ЦРУ или ФБР

Жените съставляват около 40% от личния състав на двете най-големи разузнавателни агенции в САЩ, но е факт, че досега никоя дама не е успявала да оглави една от двете структури.

Главен съдия във Върховния съд

Позицията съществува от 226 години и досега жена не е успявала да я заеме.

Вицепрезидент на САЩ

Джералдин Фераро и Сара Пейлин направиха опити да се преборят за този пост, но така и не успяха.

„Тюлен“ от военноморските сили

Настоящото законодателство на САЩ не позволява участие на жени в наземни бойни формирования, което означава, че никога не е имало дами „тюлени“, военни рейнджъри или служещи в специалните военноморски поделения.

Генерален бейзболен мениджър или шеф на Националната футболна лига

Жени са притежавали крупни спортни отбори в двете спортни организации, но досега никоя дама не е успявала да оглави тези структури.

Президент на САЩ

Съединените американски щати са една от последните развити западни държави, които не са имали държавен глава от женски пол. Съществува вероятност на президентските избори догодина Хилари Клинтън или Карли Фиорина да пречупят тази неписана традиция, но само бъдещето ще покаже, дали избирателите са готови за подобен ход.

Свързани публикации