9 неща, които не осъзнаваме, че са изобретени в началото на 21-ви век

9 неща, които не осъзнаваме, че са изобретени в началото на 21-ви век

Ежедневието ни е обградено от безброй изобретения, които приемаме за неизменна част от живота си, дори за даденост, сякаш са там от много, много години. И с някои наистина е така. Други обаче, са „родени“ съвсем скоро и за кратко време са направили огромен скок в своето развитие и функционалност. Много от тях са били революционни за времето си, макар и днес да сме забравили това, заради дори още по-ускореното им развитие. Но нека видим кога и като какви са създадени някои от нещата, без които в наши дни не можем.

  1. Мобилни телефони с камера

Първият такъв модел излиза през 2000-та година – това е Sharp’s J-SH04. Камерата е с CCD технология, а самият телефон е и пионер в изпращането на снимките чрез съобщения, т.е. – MMS.

  1. USB флаш памет

Така наречените „флашки“, също се появяват през 2000-та година. Официално представена през 1999, но пусната на пазара година по-късно, преносимата памет на израелската компания M-Systems се нарича DiskOneKey и има капацитет от 8 мегабайта.

  1. Bluetooth

Eдна от най-често използваните технологии днес за безжично свързване и прехвърляне на информация, е изобретена именно през 1999.  Мобилният телефон Ericsson T36 е първият, който интегрира Bluetooth – той излиза на пазара през юни 2000 година.

  1. Toyota Prius

Моделът Prius на японската марка е всъщност първият хибриден автомобил в света, захранващ се както с гориво, така и с електричество. Представен е още през 1997 в Япония, но излиза на световния пазар през 2001 година.

  1. Blue-ray дискове

Двадесет години след като CD-ROM-ът е създаден и само десет след появата на DVD носителите, Blue-ray дисковете се появяват през 2002. Те имат много по-голяма памет и са създадени за нуждите на видео индустрията и нейните нови, по-високи стандарти за качество на картина и звук.

  1. Facebook

През 2004 година в общежитието си в Харвард, млад студент създава платформа, която към днешна дата има над 1.94 милиарда потребители. Изобретението на Марк Зукърбърг (тогава наречено “The Facebook”) първоначално е предназначено за студенти на елитния университет, но популярността му става толкова голяма, че съвсем скоро се превръща в световен феномен. Днес Facebook е най-голямата социална мрежа в света.

  1. Youtube

Чад Хърли, Стив Чен и Джавед Карим работят в PayPal, когато решават заедно да създадат нещо ново и революционно, а именно – сайт за свободно споделяне и излъчване на видеа. Youtube стартира през 2005 година, като 12 години по-късно това е най-популярният видео сайт с над милиард потребители. А ако винаги сте се чудили, ето и кое е първото видео, качено в платформата.

  1. IPhone

В началото на 2007, на сцената на Macworld в Сан Франциско, Стийв Джобс представя нещо невиждано до този момент. „Революционният продукт“, както самият той го нарича, е първият „смартфон“, който събира в себе си три неща – музикална функционалност на Ipod със сензорен дисплей, мобилен телефон и устройство за интензивна интернет комуникация. Днес IPhone е несъмнено един от най-популярните и устойчиви мобилни брандове в света.

  1. Мобилната операционна система Android

Вярвайте или не, но работата по най-разпространената днес операционна система за телефони, започва още през 2003-та година. Две години по-късно Google купува проекта, а през 2007 се създава Open Handset Alliance (OHA) – обеднинение на производители на телефони, които ще работят в посока създаване на такива телефони, които да могат да работят с Android. Октомври 2008 е моментът, в който излиза първото мобилно устройство, използващо системата – T-Mobile G1. Останалото е история.

 

Свързани публикации