Американски програмист аутсорсна работата си в Китай

Американски програмист аутсорсна работата си в Китай

Американски софтуерен разработчик аутсорсна работата си и се отдаде на сърфиране в интернет, съобщиха световните медии.

Американецът, наречен условно „Боб”, плащал малък процент от 6-цифрената си заплата на китайски специалисти, за да си освободи работното време напълно. Боб бил пример за добър служител – винаги предавал навреме разработките си и софтуерният му код бил чист и без грешки. Работодателят му обаче се усъмнил и го разследвал тайно.

Софтуерният специалист намерил китайска компания, която била готова да поеме задачите му. Боб плащал за услугата съвсем малка сума. В освободеното си от задължения работно време, той седял на компютъра си и се преструвал на сериозно зает. Всъщност, Боб се разхождал из социалните медии и задължително гледал всеки ден така популярните в онлайн пространството видеозаписи с котки.

Измамата била разкрита през 2012г. Работодателят на хитрия програмист се усъмнил, че има нещо нередно, след като в записите за влизане в системата на компанията се появили странни данни, че някой в Шенянг, Китай, достъпва вътрешната мрежа на компанията. Още по-странното било, че достъпът бил на името на Боб, който в същото време си седял в офиса в САЩ. Били наети специалисти, които да разследват загадката и така станало ясно, че програмистът е измислил удивителна схема за работа.

Става ясно също така, че оценките на работното представяне на Боб били отлични през последните години. Всъщност той бил най-добрият програмист в компанията. Поне, докато не се разбрало, че разработките му не са негови.

Боб е уволнен, а „гениалната” му схема не престава да учудва всички запознати със случая.

Свързани публикации