Хората, които са отказали имейл комуникацията

StockSnap_RDX59GX2JT

Ако изпратите поредица от имейли на един и същи човек и не получите отговор, вероятно ще предположите, че е в перманентна почивка.

Възможно е, обаче, причината да е друга. В своя статия за BBC Alina Dizik разказва за тенденция, която набира популярност –отказването на имейла.

В последните две години всички, които са се опитали да се свържат с Audie Chamberlain чрез имейл, са получили автоматичен отговор и молба или да му изпратят съобщение на мобилния, или да пишат по имейла на бизнес партньора му.

Въпреки това той не е в почивка, а продължава да работи като ръководител на Lion & Orb, PR фирма в Денвър, САЩ. Просто е отказал имейл комуникацията. Изцяло.

Вместо имейл разчита на телефонни обаждания и съобщения. Носи два телефона, така че може да раздели дейността в акаунтите си в социалните мрежи от комуникацията чрез другия телефон, който използва за съобщения и обаждания.

В резултат на това той работи почти без да използва лаптоп. Казва, че е освобождаващо и по този начин има повече време да мисли и да провежда по-смислени разговори. Има полза и за клиентите му, защото през светлата част от денонощието е достъпен за директна комуникация незабавно.

Много от нас мечтаят да избягат от входящата поща или дори да я унищожат завинаги. Изглежда, че някои наистина го правят – отписват се и повече не влизат в пощата си или си налагат времево ограничение за използването ѝ.

„Уверявам се, че имейлът не е спешен, и го игнорирам,“ казва Mubs Iqbal, 42, уеб разработчик от Ню Йорк, който в последните години използва основно Slack, Hipchat и Facebook Messenger и за личната, и за служебната си комуникация.

Идеята на отказващите имейла е да имат повече време за други видове комуникация и работа. Изследване от 2014 е установило, че прекомерната употреба на имейла в работата води до понижена продуктивност и по-високи нива на стрес.

По вашите правила

Laura Belgray – основател на фирмата за копирайтинг Talking Shrimp, не се е отървала от имейла напълно. Тя експериментира, като отговаря според свои собствени правила. След като е присъствала на уъркшоп за продуктивност през януари, Belgray е решила да не отговаря на имейли преди 11:00 сутринта в делниците и преди следобедните часове в почивните дни. Тези два часа на ден, преди да отвори пощата си, тя прекарва необезпокоявана в писане. Полезно е, защото понякога отговорите на имейлите могат напълно да ви откъснат от останалото, което правите.

Разбира се, чат приложенията ни разсейват не по-малко, макар че изискват по-кратки и по-малко формални отговори, с които можем да приключим по-бързо.

Преминаването към незабавна комуникация контролира манията по бързите отговори на получените имейли и постоянното следене на входящата поща. Уеб разработчикът Iqbal преглежда заглавията на имейлите си, но ако нещо изисква отговор, той го изпраща през приложенията за съобщения.

Недостатъци

Не за всички ни е добре да се откажем от имейла. И без това мнозина не могат да го направят. Времето, прекарано далече от входящата кутия, може да ви помогне да се върнете към установения ред.  Авторката Jo Piazza е прекарала време далече от имейла си, докато се е опитвала да спази крайния срок за проекта си за книга миналата година.

Piazza е настроила автоматично съобщение, което гласи, че ще отговори по-късно – или вечерта, или на следващата сутрин. Така може да пише, без да се налага да се занимава с десетки имейли. В началото повечето от колегите и приятелите ѝ са се свързвали с нея по друг начин, за да проверят дали всичко е наред. След известно време, обаче, разбрали, че не могат да очакват незабавен отговор, казва тя.

Днес подготвя отговорите си през нощта, но използва приложението Boomerang, което ѝ помага да насрочи изпращането на имейлите за конкретен ден и час. Предпочита да ги изпраща във времеви диапазон, в който хората очакват да бъдат обезпокоявани.

Chamberlain предупреждава, че онези, които искат да се откажат от имейла, трябва да се подготвят за недоволство. Когато е решил, че не иска да използва имейла си повече, настроил автоматично съобщение, което не насочвало потребителите към алтернативен канал за комуникация. Това предизвикало объркване и негативни реакции от страна на някои клиенти.

Ако предприемете подобна стъпка, премахнете имейл адреса от визитките си. Освен това се уверете, че онези, които ще получат автоматичното ви съобщение, ще могат лесно да открият номера на мобилния ви телефон в него.

Piazza казва, че нейният експеримент – да отговаря на имейли само в извънработно време, дава резултат – не след дълго хората са се научили да провеждат имейл комуникацията по-ефикасно. Когато някой очаква забавяне на отговора, не задава въпроса си, освен ако не е наистина необходимо.

Свързани публикации