Къде работниците пътуват по 6 часа, за да стигнат до работа

StockSnap_DC980ABE32

Местоработата и близостта ѝ до дома е от съществено значение за поддържането на здравословния баланс между работа и личен живот. Именно затова често един от основните ни фактори за избор на работно място е локацията. Съществува, обаче, и обратна зависимост – работното място е един от главните фактори за избора на дом.

Много хора в света, в това число и в България въпреки по-малките мащаби, са принудени да предприемат дълго и изтощително пътуване до и от работа всеки делничен ден. Големите градове се превръщат в нарастващи икономически центрове и хората от по-малките населени места се стичат към тях в стремежа си към реализация и по-добър живот.

BBC разказва историята на млада майка от Пекин, която е една от многобройните пътуващи до работа часове наред всеки ден. Високите разходи за наем в столицата на Китай карат работещите в мегаполиса да пътуват средно през една четвърт от денонощието.

Жената е на 39 години и е маркетинг мениджър. Живее в Yanjiao, оживен град, пълен с високи жилищни сгради, който се намира на изток от Пекин в северната част на Китай. Стотици хиляди специалисти като нея, които работят в офиси в Пекин, прекарват средно по 6 часа, пътувайки. Понякога часовете достигат 9 и повече.

Покачващите се цени на пазара на имоти в града гонят хиляди млади работници извън него – в по-малки градчета като Yanjiao. Според доклад на Global Cities Business Alliance от 2016 г. Пекин е най-скъпият град за наематели в света със средни цени 1.2 пъти по-високи от средните заплати. Цените за покупка на имоти също се покачват. За дванайсетте месеца до септември миналата година цените на имоти са се повишили с 28%.

Именно поради това, че мнозина не могат да си позволят собствен дом в Пекин, живеят в покрайнините му, в „градчетата на спящите“, наречени така, защото много от служителите пътуват до тях само за да спят където могат да си купят или да наемат имот.

Преди две десетилетия Yanjiao е представлявал сбор от няколко земеделски села и дом за не повече от 30 000 души. Днес е град с близо 1 млн. жители. Сутрин опашки от млади специалисти с доходи около средните за страната се нареждат по улиците още по тъмно, чакайки да бъдат превозени до столицата. Автогарите са се превърнали в бази за развитие на малък бизнес, зависещ от пътуващите – улични търговци на храна, която да бъде поднесена на работниците преди разсъмване, както и нелицензирани шофьори на такси, които обикалят метростанциите вечер.

Според проучване на китайското правителство, направено през 2013 г., живеещите в Пекин прекарват средно 52 минути на път за работа всеки ден. Тези, които живеят извън града и им се налага да пътуват много по-дълго, се опитват да вземат максимума през това време. Zhang го прекарва, като чете лекции и записва онлайн курсове. „Когато пътувах така за първи път, почувствах, че съм загубила много време. Сега гледам на пътуването си по друг начин“, казва тя.

Свързани публикации