Най-добрата работа на света

Автор: Jonathan Kos-Read

Автор: Jonathan Kos-Read

Светът стана съвсем малък през последните десетилетия и голяма част от заслугата е на медиите. Особено на телевизията. Телевизията ни показва всичко и навсякъде по света, или поне на теория е така. Показва ни и неща, които вероятно никога няма лично да видим. Например Каймановите острови. И петзвездните хотели край искрящо белите плажове с палми и лазурни океански отблясъци. А кой всъщност ни представя тези хотели и курорти за богоизбрани? Правилно – едни загорели, усмихнати и отпочинали водещи, които изкусително нашепват от екрана за всички луксове, предлагани от спа центровете в свръхлуксозните дестинации.

Както лесно може да се досети човек, някой получава заплата, за да живее като крал и да ни показва нагледно останалите, как няма никога да живеем. Звучи като мечтаната работа, нали? И, да, наистина е такава, признават водещите на подобни телевизионни предавания.

Джанет Хсие, актриса и водеща на популярни телевизионни проекти (Discovery, TLC), разказва за работата си без притеснения и излишен свян. „Плащат ми, за да правя това, което правят повечето хора, акумулиращи дни от отпуската си и с мъка изкарани средства, във времето, когато не работят“, споделя Хсие. „Получавам и безплатни екстри. Много безплатни екстри. Включително, специални туристически преживявания, престой в нелепо скъпи хотели, тонове екзотична храна и срещи с доста нестандартни и забавни хора по целия свят. (…) И това наистина е забавно, както изглежда и по телевизията. Искрено обичам 90% от нещата, които правя“ разказва телевизионната звезда.

Все пак, и тази работа, като всяка друга, си има своите негативи. Например, Хсие недоволства от обстоятелството, че не винаги може да си избира къде да отиде на снимки и често завижда на колегите си по света, заради това, че снимат на дестинации, които тя не е посещавала. Освен това, работата й отнема доста подготвително време. Едночасов епизод се снима седмица или две, налага се и предпродукционен период, а трябва също да се правят и гласови дублажи след снимките. Това резултира в трайно откъсване от дома, семейството и приятелите. Естествено, особеностите на професията изискват водещият винаги да е усмихнат и позитивен, независимо колко зле се чувства и какви неприятности има. Освен това, човек с подобни ангажименти не разполага с времето си – продуценът просто му съобщава къде и кога трябва да отиде на снимки. Този неритмичен и непланируем график лишава водещите от възможността да празнуват празниците с близките си – рождени дни, сватби, съвместни посещения на концерти, семейни събирания.

Хсие споделя, че не среща разбиране от близките си, ако реши да се оплаче от всичко това, тъй като те редовно я контрират с репликата: „Не мрънкай, имаш най-хубавата работа на света“. И това е на практика вярно, завършва Джанет Хсие.

Свързани публикации