Ще вземат ли роботите работата ми?

Ще вземат ли роботите работата ми?

Това е въпросът, който все повече хора по света си задават. А сега можете да изчислите и сами.

През 2013 г. Карл Бенедикт Фрей и Майкъл А. Озбърн публикуваха амбициозен доклад по темата, озаглавен „Бъдещето на заетостта: Колко податливи са професиите на компютъризация“ (целия труд, в PDF формат, можете да прочетете тук). Авторите разработват новаторска методология за изчисляване на възможностите пред 702 професии, използвайки сложен статистически модел.

Според техните изводи, 47% от заетите към момента на публикуване на доклада са в риск изкуствен интелект или машина да заеме работното им място. Данните касаят САЩ, но се смята, че дават представа и за тенденциите за целия свят.

За радост на обикновения потребител обаче, не е нужно да прочитате целия труд или да разбирате от статистически модели, тъй като находчиви ИТ специалисти (сред които и българинът Димитър Райков) са разработили онлайн търсачка, базирана на доклада на двамата учени от Оксфордския университет. На този сайт можете да проверите какви са перспективите и пред вашата професия, като въведете името й на английски:

https://willrobotstakemyjob.com/

Вероятно сайтът ще ви даде възможност да изберете от списък от близки предефинирани професии. Те отговарят на т.нар. Standard Occupational Classification (SOC) – американския еквивалент на Националната класификация на професиите и длъжностите. Изберете най-близко звучащото, или просто проверете различни алтернативи.

Свързани публикации