В Швеция, 6 часовият работен ден води до по-голяма продуктивност и щастие

В Швеция, 6 часовият работен ден води до по-голяма продуктивност и щастие

Днес все повече компании предлагат различни видове компенсации – кътчета за релаксация в офиса, отстъпки за спорт и тренировки, луксозни тимбийлдинги. Те целят да направят служителите по-щастливи, доволни от работната си среда, а също така и да стимулират тяхната продуктивност. Но дали това наистина е достатъчно?

Скорошно проучване, свързано с 6 часовия работен ден в Швеция, показва как именно с намаляването на работното време, всичко това може да се постигне наведнъж! Изследването е направено сред 68 представителя на една от най-тежките професии – медицинските сестри. В продължение на няколко месеца те са работили на 6 часови смени, без заплатите им да бъдат намалени.

Резултатите са впечатляващи! На първо място, участниците в проучването показват несъмнено повишена продуктивност и енергия. Нещо повече – при 6 часовия работен ден се е забелязва намаляването на нуждата от допълнителни почивни дни или болнични, именно защото стресът и умората са намалели значително.

Освен по-продуктивни, медицинските сестри са били много по-силно въвлечени в работата си, тъй като са се чувствали по-щастливи и отпочинали. При този намален работен ден, те имали възможност да се отдадат на по-добра почивка и да отделят повече време за себе си, за своите близки, както и на присъщите им интереси. Резултатите твърдят, че именно заради това те били много по-жизнерадостни и отдадени на работата си, като това се отразявала положително и на пациентите, с които те комуникирали.

Разбира се, за работодателите, чийто бизнес е свързан с голямо количество хора, тези смени могат да се окажат нерентабилни предвид нуждата от допълнителна работна ръка, която да запълва тези часове. Но за компаниите, чийто бизнес позволява по-голяма гъвкавост, свързана с човешките ресурси, това е експеримент, който си заслужава да се опита. Щом медицинските сестри са успели да подобрят качествено своята продуктивност, енергия и мотивация за работа, защо това да не е възможно и при други професии?

Свързани публикации