14 съвета за привличане на нови клиенти

14 съвета за привличане на нови клиенти
Спонсорирана публикация

Най-доброто обучение по продажби в света ще бъде в София този май. Брайън Трейси ще проведе еднодневен семинар на тема “Психология на продажбите”, в Интер Експо Център, и ще сподели някои от най-добрите идеи, които ще ви помогнат да постигнете изключителен успех в продажбите и бизнеса.

Днес ще насочим вниманието ви към така наречените “студени разговори” между продавач и бъдещ потенциален клиент. Дали са вече остарял метод?  И ако това наистина е така, какво бихте направили, за да разширите бизнеса си и повече хора да научат за него?

Ако все пак сте решили да използвате “студените разговори”, споделяме с вас една малка част от съветите на невероятния Брайън Трейси!

 

 1. Бъдете самоуверени

Макар и по телефона, вашият потенциален клиент веднага би усетил увереността в гласа ви, а това може да отрази добре на вашия бизнес. Когато разговаряте с някого, имайте предвид, че в този случай единствено гласът влияе на човека отсреща, тъй като той не вижда лицето ви. Ако бъдете уверени в себе си, това ще направи впечатление.

 1. Стават грешки

Когато се опитвате да представите вашия продукт или услуга, вие влизате в роля и когато човекът отсреща започне да ви задава куп въпроси, е съвсем нормално да допуснете грешка. Това обаче не бива да ви отказва.

 1. Има и неподходящи

Трябва да се примирите с факта, че продуктът или услугата, която предлагате, може да не е подходяща за всеки един човек, затова, когато разберете, че предлаганото от вас и търсеното отсреща се разминават, не настоявайте.

 1. Не бъдете продавач

Ако влезете в ролята на консултант, а не просто на продавач, който на всяка цена трябва да осъществи продажба, то вие ще успеете да научите много повече за вашите потенциални клиенти. Бъдете полезен на човека, с когото разговаряте, а също и приятелски настроен.

 1. Не се отказвайте

Съвсем нормално е да има клиенти, които да откажат да се възползват от вашия продукт или услуга и това не бива да ви обезкуражава, а напротив. Използвайте тези случаи, за да разберете повече за нуждите на своите потенциални клиенти.

 1. Бъдете положително настроени

Бъдете енергични и оптимистично настроени и това много лесно ще се разпознае в гласа ви, човекът от другата страна ще остане доволен и ще продължи разговора си с вас и най-вероятно ще поиска да научи още и още за вашия продукт или услуга.

 1. Използвайте социалните медии

Винаги е добра идея да проверите в социалните мрежи човека, с когото се каните да се свържете с дадено предложение. Не само, че ще намерите допълнителна информация за неговите интереси и компанията, в която работи, но и социалната мрежа може да стане още един канал за комуникация.

 1. Направете проверка

Преди да грабнете слушалката, запознайте се добре с компанията към която звъните. Разгледайте сайта им, потърсете коментари от клиенти.

 1. Бъдете организирани

Ако сте планували среща с потенциален клиент, не забравяйте да я спазите. Използвайте календар или телефонно напомняне за важните срещи, за да сте винаги подготвени. Подреждайте добре нещата си, за да може бързо и лесно да намирате това, което търсите.

 1. Бъдете ефикасни и ефективни

Най-вероятно първото ви обаждане на потенциален клиент ще започне с гласова поща или имейл. Бъдете уверени в нещата, които споделяте. Кажете ги така, че да бъдат лесно разбрани и достъпни за повече хора.

 1. Познавайте своя продукт или услуга

Проучете много добре вашия продукт или услуга, за да бъдете в състояние спокойно да говорите пред вашите потенциални клиенти за тях. Знайте всичко до май-малката подробност, за да бъде подготвени да отговорите на всеки един въпрос.

 1. Бъдете човек

Не забравяйте, че всеки потенциален клиент би искал да си говори с истински човек отсреща, а не с робот. Дръжте се естествено, покажете му, че не четете от лист, а че наистина ви е грижа за продукта, който предлагате.

 1. Изградете взаимоотношения

Предприемете следваща стъпка към потенциалния ви клиент, като съставите специална система за комуникация. Не приключвайте всичко след първото обаждане. За да спечелите клиенти, трябва да им покажете, че те са важни за вас.

 1. Предизвикайте себе си

Поставете си цели и се опитайте да начертаете своя план за действие. Това ще помогне не само на вас самите да спечелите нови потенциални клиенти, но ще направи впечатление и на колегите ви.

Ако искате да чуете още съвети за привличането на клиенти, можете да получите повече информация за събитието тук.

Свързани публикации