Adguard от Русия спечели Founders Games и € 200 000 награда от Webit

Немски старъп пропусна възможността да спечели награта, напускайки по-рано, за да хване самолета си

FG
Предприемаческата екосистема в Централна и Източна Европа се развива с бързи темпове и регионът вече очаква своя „еднорог“ (компания с оценка от над 1 милиард евро)! Победителят на „Игрите за Предприемачи“ на  Webit.festival вече има 12 милиона потребители от 140 държави и расте с над 50% всяка година!

Церемонията на Оскарите за стартиращи компании от Централна и Източна Европа се състоя на втория ден на Webit.Festival Europe в София – Дигиталната Столица на Новите Пазари.

1438 стартиращи компании от 60 държави кандидатстваха за наградата. След 3 етапа на оценка, в крайна сметка 65 от тях бяха одобрени и получиха безплатен експо щанд и билети за фестивала.

Те спечелиха и възможността да представят компанията си пред 4300 посетители от 74 държави на фестивала и пред жури от 20 инвеститори и глобални бизнес лидери.
За 2 дни журито избра 5 от 65-те стартиращи компании и те се представиха на голямата сцена на Webit на специална церемония (излъчена от БНТ) пред жури, съставено от четирима от най-успешните български инвеститори и предприемачи – Васил Терзиев, основател на Телерик, Иво Евгениев, инвеститор, основател на Рослин Кепитъл, Любомир Минчев, основател на Телелинк и инвеститорът и председател на Webit – Пламен Русев. Всеки от тях четиримата инвестира по 50 000 EUR.

„Аз съм щастлив, че тези изключителни българи приеха поканата ми да се включат в наградния фонд на „Игрите за Предприемачи“. Можех да поканя всеки инвеститор от всяка точка на света и да обявим над 1 милион награда, но реших, че искам това да са само българи и те да са пример за успех в страната ни. Целта беше да покажем, че всеки може да успее и че следващият Бил Гейтс може да се роди в България. Затова поканих Иво, Васко и Любо да се присъединят към моята инвестиция“, каза Пламен Русев. „Така София и България показват пред света, че ние не само имаме динамично развиваща се екосистема, но и че можем да помогнем на цяла Европа да се развива по-добре. Нашата мисия е да наложим София като дигитална столица на новите пазари. Както каза Президентът на България в своето слово по време на откриването на Webit, всички тези над 1400 стартиращи компании, които кандидатстваха за Founders Games, вече възприемат София, като стъпка към своя успех и разрастване на фирмите им в цял свят“, каза още Русев. Президентът на Комитета на Регионите на Европа Марко Маркула нарече София дигитална столица на новите пазари и каза, че днес на Webit се раждат иновациите в Европа.

Петте финалисти на Игрите за Предприемачи (Founders Games), избрани от журито бяха: Biowatch (ФинТех биометрична компания от Швейцария), Clikem (израелска компания за съкращаване на уеб адреси и онлайн реклама, BuddyGuard (немска фирма, производител на система за домашна сигурност), Broshura.bg (българска фирма за онлайн брошури с над 10 милиона потребители месечно в цяла Европа) , AdGuard (руска фирма за онлайн сигурност и блокиране на онлайн реклами).

Тъй като имената на финалистите бяха пазени от организаторите в тайна до последния момент, един от избраните не пое риска да изпусне самолета си и да дочака обявяването на резултатите и така пропусна възможността си да спечели 200 000 евро! Следващият в списъка, българската комапния Playground Energy, на един от съоснователите на Walltopia, получи възможността да се качи на голямата сцена на Webit.

В крайна сметка трофеят на Founders Games и сумата от 200 000 EUR бяха присъдени на руския стартъп AdGuard, който вече има 12 милиона потребителя от 140 държави, $1.5 милиона годишни приходи и 50-75% годишен ръст. AdGuard е софтуер, който предпазва потребителите от вируси и други зловредни софтуери онлайн и блокира реклами.

По-голяма част от избраните стартиращи компании имаха вече и привлечени инвестиции от между 100 000 до 2 милиона лева и бяха в т.нар стадий на растеж. Имаше и специална категория за фирми без първоначална инвестиция.

Наградата от € 200’000 е създадена от българския сериен предприемач, филантроп и инвеститор Пламен Русев, който кани трима други знакови за екосистемата успели българи, сред които основателя на Телерик Васил Терзиев, един от най-успешните инвеститори Иво Евгениев от Рослин Кепитъл и Любомир Минчев, основател на най-големия системен интегратор в региона Телелинк.

За Webit.Festival Europe

Webit.Festival Europe посрещна над 4300 посетители от 74 държави. Сред лекторите бяха Президентът на България, г-н Росен Плевнелиев, кметът на София, г-жа Йорданка Фандъкова, президентът на Комитета на Регионите на Европа, г-н Марко Маркула, основателят на проекта на Елън Мъск, Хайпърлууп, основателят на Блокчейн, който променя из основи финансовата индустрия и още 250 други сред които президенти, управляващи директори, основатели на MasterCard, Google, IBM Cloud, Cisco, Akamai, FiBank, SuperHosting.bg, iponweb, фармацевтичният гигант Bayer, глобалният президент на Havas и много други иноватори, предприемачи, представители на политическия елит от Европа, кметове на градове от ЦИЕ и други. Проф Моран Церф, професор по бизнес и неврология, който преди дни бе избран сред топ 40-те професори в света до 40 години също изнесе лекция за това как работи мозъкът и как можем да го направим по-ефективен.

Коли, от чиито ауспуси излиза питейна вода, покривни покрития направени от въглеродния двуокис и парниковите газове в атмосферата, кристал за вечна памет бяха само част от изобретенията и новите технологии, които бяха представени в рамките на Тех Конференцията на фестивала. В рамките на събитието се проведоха общо 13 конференции, работилници и кръгли маси, а бул. „Витоша“ 3 дни беше домакин на Нощния Webit Градски Съмит с над 50 събития и специална културна програма, организирана от Община София и под патронажа на кмета на София. Президентът на България и кметът на София бяха патрони на събитието. Г-жа Йорданка Фандъкова получи и специалните благодарности на организаторите, за това, че е била далновиден лидер и още преди 7 години (преди Webit да се превърне в глобален бранд) е подкрепила инициативата и е била патрон!

„Европа се превръща във второстепенен играч не само след САЩ, но и спрямо Индия и Китай“, каза в речта си на откриването Пламен Русев, инвеститор и председател на Webit.Foundation. „Регионът на Централна и Източна Европа  има потенциала да помогне на континента ни да направи скок. Скок, като този, който българският атлет Стефка Костадинова направи. Тя скочи толкова високо в този свят, че нито една друга състезателка не можа да я надскочи в продължение на 28 години! Това е скокът, който Европа трябва да направи, за да настигне другите. Именно затова вярвам, че България е едно подходящо място, Европа да тренира за своя скок. Ние тук и сега на Webit павираме пътя за дигиталното бъдеще на Европа. Ние трябва да докажем, че Дигитална Европа може да скача! И ще го направим от тук, от София, дигиталната столица на новите пазари!“ каза председателят на фестивала Пламен Русев.

Натиснете този линк и вижте запис от речите на председателя Пламен Русев, президента на България, кмета на София, президента на Комитета на Европейските Региони и други.

Свързани публикации