Мартин Кадинов: Трима души с добра идея и много воля могат да създадат игра за световния пазар

С Мартин Кадинов разговаряме за второто издание на Game Dev Summit Bulgaria – конференция за разработка на игри, която ще се проведе от 22 до 24 септември в Интер Експо Център. От видеото ще научите как е възникнала идеята, какво съдържа програмата на събитието и къде е България на картата на производството на игри.

За Game Dev Summit 2012

Тази година има три теми в конференцията – творческа (гейм дизайн, музика), бизнес и техническа, а участници ще са както хора, които се занимават професионално с разработване на игри и тези, за които игрите са хоби и страст и искат да превърнат това в професия.

„Имаме и панел с името Среща между образованието и бизнеса: Мисията възможна?. Целта му е да даде отговор на въпроса какви кадри са нужни на гейм индустрията, какви умения трябва да притежават те и как трябва да изглежда образованието, за да подготвя квалифицирани хора, за да работят в този бизнес. Панелът е модериран от Павел Хаджиев от JobTiger с участието на представители на Нов български университет, които завеждат програмата за гейм дивелъпмънт, и представители на студиата – изпълнителни директори, HR-и и ръководители на различните екипи – творчески, бизнес и криейтив.“

„Понеделник е посветен на бизнеса – за хора не само с интерес към игрите, а и за онези  с бизнес интерес и желание за развитие в тази насока. В темата „From Zero to Hero“ партнираме с двата инвестиционни фонда LAUNCHub и Eleven, които ще разкажат какви проекти биха финансирали“.

 

За развитието на гейм индустрията

„Гейм индустрията е най-високо оборотният развлекателен бизнес в света от гледна точка на финансов обем  с тенденция да нараства непрекъснато. Ако в момента е 1.5 пъти по-голям бизнес от киното, най-вероятно след десет години ще е два пъти по-голям. В България се правят все повече игри и България е фактор на световния пазар. В момента има над 20 студиа в България, които произвеждат от касови заглавия, до малки студиа, които тепърва прохождат и правят своите Фейсбук игри или игри за мобилни устройства“.

„Прагът за реализиране и производството на игра е значително занижен благодарение на дигиталната дистрибуция и в момента един екип от трима души с добра идея, много воля и доста пот може да произведе нещо, което директно да достигне до световния пазар и да стане пример за подражание за много други хора“.

Всичко за Game Dev Summit 2012 ще намерите на сайта на събитието.

Публикации от серията