Ако любимите ни герои от „Game of Thrones“ бяха програмни езици

Ако любимите ни герои от „Game of Thrones“ бяха програмни езици

Създаването на език за програмиране е смело търсене на доминантност в технологичните среди. Ако напишете език, ще искате много хора да го използват, нали? Това не е толкова различно от стратегиите, които предприемат нашите любими герои в сериала „Game of Thrones“ на HBO.

James Gosling, създателят на Java, много добре знае това. Когато той говори за Java, често обича да се хвали за милионите машини използващи този код. Как платформи като Tweeter, Netflix и много други web гиганти използват именно неговия език. Той брои дори всеки телефон Android, всеки Blu-ray диск плейър и всяка версия на Java виртуалната машина. Не забравя да напомня на всички „рицари програмисти“, че тяхната лоялност към Java империята плаща техните заплати.

В чест на последния епизод от сезон 7 на “Game of Thrones”, ние решихме да направим няколко сравнения между различните програмни езици и героите в сериала.

Любимата на мнозина Daenerys Targaryen e Java

Тя се заобикаля с голяма екосистема от съветници и застава зад идеологията за освобождаването на поробените в миналото – тъй като Java освобождава потребителите си от Microsoft. Много от зрителите искат тя да бъде кралица на Westeros, а като Java, тя има подпомагаща системата за да постигне световно господство.

Screen-Shot-2017-06-14-at-12.10.31-PM

Image credit: winteriscoming.net

Tyrion Lannister е JavaScript

Неговата популярност сред зрителите е огромна, но хората от „King’s Landing“ не му вярват особено и той бива критикуван заради някои от неговите привидно странни физически черти. Tyrion със сигурност има някои лоши черти и не винаги върши нещата перфектно, но той е умен, иновативен и постоянно намира начин да излезе от заплетени ситуации.

Bronn е PHP

Привлекателен мошеник, който има популярност и симпатия сред зрителите. Той работи на принципа: целта оправдава средствата. Често не изглежда елегантно и спретнато.

Brienne of  Tarth е Python

Тя е един благороден рицар, който по един детски и наивен на моменти начин вярва в чистотата и честта на нещата. Тя има силни поддръжници и определено е много добра в някои по-конкретни задачи.

Petyr „Littlefinger“ Baelish е SQL

Този персонаж е винаги зад кулисите, знае и следи всичко. Той е много добър с числа и счетоводство. Знанието и парите са неговите две безспорно силни оръжия, с които дълго време си служи. Във времена на хаос хората идват при него. А той, на свой ред, използва хаоса като стълба да се издигне.

Melisandre е Ruby

В някои от случаите тя показва, че е способна на мощни магии. Въпреки, че се вижда, че не може да изпълни всичките си пророчества, тя е известна с това, че примамва хората с красотата си и изведнъж, без ясни сигнали, разрушава всичко.

Tywin Lannister е C

Сега той е мъртъв, но наследството му продължава да живее! Повече от всеки друг той знаеше как да оправи нещата и да разбере всичко, което се случва под повърхността. „C“ е видът език, който бихте използвали, за да напишете програма, която ви помага да одерете огромен лъв, който току-що сте застреляли с арбалет от метър разстояние, докато в същото време преподавате на сина си за семейните традиции. С две думи: старата школа!

Cersei Lannister е C++

Много мощна, кардинална и определено по-ужасяваща версия на „C”. Разбира се, това понякога генерира огромни бъркотии, чиито последици разрешавате дълго време. С две думи Cersei е копие на C++.

Jaime-and-Cersei

Image credit: winteriscoming.net

Margaery Tyrell e C#

Тя е точно толкова амбициозна и хитра, колкото е Java – също иска да управлява, но не по същия начин, както Daenerys. Тя предпочита да е зад кулисите, без да привлича излишно внимание. Тя е отворена да помага на хората в нужда, защото това помага за интересите на дългосрочните й цели за управление.

Arya Stark е Swift

Безспорно Arya е възходящ характер, който е доста „убийствен“, точно в момента. Тя е един от малкото герои в сериала, който е претърпял повече победи отколкото загуби. Развива се бързо и става все по-ключов и умел персонаж, точно като Swift

Arya-Stark-Official

Image credit: winteriscoming.net

„The Hound“ е Perl 5 (защото Perl 6 е сравнително нов език и е трудно да се каже, какво предстои)

Той определено не е красив, но е доста умел в нещата които прави. Той е имал доста премеждия и травми, дори бе съборен от скала, но въпреки това не умря, нали?

Bran Stark е Rust

Той все още е млад и има какво да учи, но има невероятен потенциал.

Samwell Tarly е R

Той не е универсален характер, но може да чете много книги, бързо намира начин да си набави полезни познания, а отскоро започваме да виждаме и една нова негова страна, в която проявява все по-голяма смелост и размах.

Jaime Lannister е Objective-C

Той беше скъп за King’s Landing за известно време, но когато загуби ръката си, нещата се промениха за него. Сега, когато Swift открадна светлините на прожекторите от Objective-C, в живота му няма много радости!

Davos Seaworth е Scala

Едно можем да признаем на Davos, той винаги дава много съвети, защото има много различна гледна точка, от която преценява света. За съжаление, доста хора просто не го чуват.

ITcareerDays2017_facebook_cover

Ако тази статия и програмните езици са интересни за теб, те каним на предстоящия „ИТ дуел“, който тази година ще проведем в три града. Разбери повече за него тук: http://it.careerdays.bg/

Свързани публикации