Познанията стават по-важни от контактите

Познанията стават по-важни от контактите

„Не е важно колко знаеш, а кой познаваш“. Чували сте го. Мрежата от контакти отваря врати и често е решаваща в която и да е сфера от живота. „Личната мрежа определя кои идеи ще се превърнат в реален пробив, кои нови лекарства предписват лекарите, кои фермери отглеждат устойчиви на вредители растения и кои разработчици правят най-влиятелните открития“ – цитатът е от статия в Harvard Business Review. В материала се цитира проучване на социолога Рандал Колинс от Университета на Пенсилвания, доказал, че откритията на Фройд, Пикасо, Уотсън, Франсис Крик и Питагор са резултат от специфична среда, позволила им да развият невероятна индивидуална креативност.

Това, разбира се, не означава, че знанията са маловажни. Просто векове, ако не хилядолетия наред в човешката цивилизация, хората, които въвеждат знаещите сред влиятелните кръгове, са били решаващия фактор, а и са печелили повече от самите откриватели. В днешно време обаче тази тенденция бързо се променя, смята Оурен Хофман, изпълнителен директор на LivеRamp.

Социалните мрежи вече са онлайн и ви позволяват да откриете специфичните научни партньори, които ви трябват, дори без посредници – просто с едно търсене в интернет. Същото важи и за спонсорите – и то не само защото може да се свържете с бизнес ангел или заинтересована компания през LinkedIn или Facebook. Финансирането днес е достъпно и за най-малките, стига да са достатъчно предприемчиви – било то чрез подпомагащи стартъпите организации и конкурси, чрез краудфъндинг или дори чрез еврофондовете.

Достъпът до информация също се демократизира. Ако в миналото е трябвало в повечето случаи да сте роден като част от елита, за да получите първо правилното (или въобще някакво) образование, както второ – след това достъп до нужните научни ресурси и ментори, то днес можете да откриете безплатни курсове от най-добрия технически университет в света – MIT в интернет, или обширни изявления на най-влиятелните умове на нашето съвремие в TED. Безброй научни трудове се споделят онлайн, безплатно. Така достъпът до информация на „избраните“ също става все по-малко конкурентно предимство.

Мрежата от контакти все още е важна, без съмнение. Хофман обаче смята, че цивилизацията вече е преминала границата, в която влиянието е по-важно от познанието. Уменията и знанията ще бъдат богатството на бъдещето.

Свързани публикации