Кристиян Келин: „Има три основни причини за успеха на дуалната образователна система в Швейцария“

Christian KaelinJobTiger.tv се свърза с швейцарския правителствен експерт по образованието, Кристиян Келин, и го попита на какво се дължи успехът на швейцарската дуална система в образованието. Г-н Келин посочи основните причини за това положение на нещата и даде полезни препоръки за имплементацията ú у нас. Запознайте се с мнението му.

-Здравейте. Въпросът ми е за дуалната образователна система. Очевидно е, че тя действа много добре в Швейцария, Австрия и Германия. Защо това се случва в тези държави, но непременно и в други? Какво е значението на икономическото състояние на страната, кои са базисните основания дуалната система да функционира добре и да носи резултати?

Има три много важни положения, на които се базира успешната дуална система при нас, в Швейцария. В основата е историята – тя е много стара система. Тя е на 400-500 години и идва още от Средните векове. Но тя е също така и много сериозно променена и модернизирана в последните години. Ние имаме модуларна образователна система и налице е много силна пропускливост – човек може да сменя различни професии, да посещава доживотно образователни програми. Това е и историческата традиция, за която споменах.

На второ място, ние сме култура, която е ориентирана към практиката. Като народ, не сме запалени толкова по академичните занимания. Ние искаме да работим, да допринасяме за качеството и да печелим пари. Родителите нямат проблем с това децата им да отидат в някоя компания на 16 или 17 години. Там те работят по три дена и два дена седмично посещават училище, изкарвайки пари по тази схема. Ако се представят добре, те изграждат кариера в компанията и продължават да се образоват паралелно. Дори е възможно на по-късен етап да се навлезе и в академична кариера. И при мен се получи така. Първоначално бях търговски служител, а сега съм правителствен експерт по образованието.

Третата много важна причина за успеха на дуалната система е структурата на икономиката. Ние имаме силна икономика в Швейцария и тя е глобализирана. При нас са много, много силни малките и средните предприятия. Малките компании особено осезаемо допринасят за успеха на тази образователна система. Те наемат млади хора и им осигуряват много добри работни места. Ролята на държавата е да се погрижи тези хора да имат добър учебен план в самата компания – модерна и пригодена към условията. Има инспектори, които проверяват всичко  – заплати, работно време и т.н.

-Очевидно е, че има критично важни точки, които трябва да са налични, за да сработи такава система. У нас засега не е точно така. Какво би могла България да направи, за да приложи успешно дуалната система.

Между правителствата на Швейцария и България има спогодби по въпроса. Елементи от тази система се имплементират и у вас вече. Според мен е също много важно работодателските организации, например Търговската камара, а и синдикатите, да „се движат в една и съща лодка“. Те би трябвало да подпомогнат младежите да опитат подобни варианти. Не е ползотворно синдикалистите да настояват, че това е много опасно и по този начин младите хора могат да бъдат експлоатирани. Те трябва да опитат и да видят дали работи. Дори и младежите първоначално да взимат по-малко пари – стига да могат да изградят някаква кариера в компанията.

-Благодаря Ви за препоръките. Да се надяваме, че ще се срещнем след десет години и ще мога да Ви разкажа, че дуалната система се е превърнала в голям успех и при нас.

Дано! Успех!

Свързани публикации