На 19 години – с бизнес за милиони

19-годишният Сахил Лавиня е изкарал един семестър в колеж, след което решил да си спести времето за учене и да го инвестира в работене. Той е един от основателите на нашумялата социална мрежа Pinterest. И вече е напуснал компанията, за да създаде своя собствена. Твърди, че е по-добре да си изпълнителен директор, отколкото служител. По-интересно е, че неговата компания вече има сериозни външни инвеститори, които са вложили над 8 милиона долара в предприятието на тийнейджъра дотук.

Преди пет-шест години Сахил започва да се занимава с дизайн. Занимание, което бързо му омръзва. Пренасочва се към програмирането. Интересът му се фокусира около операционната система iOS на Apple. Очевидно става много добър в писането на приложения за iOS, тъй като получава поръчка от Turntable.fm да напише приложение за тях. Компанията дори се опитала да го наеме, но той отказал. Скоро след това се включва към Pinterest, но и това не задоволява напълно неговите бизнес представи. Оттегля се, само за да създаде собствена компания. Gumroad – новото начинание на Лавиня – има добри шансове да завоюва собствена пазарна ниша. Компанията предлага удобно средство за разплащане в интернет и по-конкретно в социалните мрежи. Както създателят на услугата сам признава, това може да се прави и посредством други платформи, но там процесът е много по-тежък, бавен и преди всичко, скъп.

Визионерски настроени спонсори са съзряли в начинанието на Лавиня възможност за печалби и са започнали да спонсорират Gumroad с милиони долари. Което е доста впечатляващо постижение за човек, чиито връстници тъкмо завършват училище. А Лавиня е настроен наистина мъдро към живота, особено предвид крехката му възраст – „Всеки ден се събуждам и си мисля какво ще е най-забавно да правя днес…“.

Историята е поучителна – ако имате търсени умения, стратегическо мислене и кураж, няма причина да се отказвате от мечтите си.

Във видеото можете да чуете Сахил Лавиня, който говори за себе си, за личната си история и за новата си компания.

Свързани публикации