Професия журналист – Илия Вълков

Илия Вълков е журналист с богат опит – отразявайки в течение на кариерата си политически, икономически, екологични, криминални, съдебни и други теми, в пресата и в електронни медии.

Специално за JobТiger.tv и рубриката ни „Професионален пътеводител“ той разказва какво е да си журналист и кой би трябвало да избере тази професия.

 „През годините е доказано дори в исторически план, че журналистиката никога не е била губене на време, напротив – е била много добра основа успели хора в политиката и бизнеса да са били журналисти, защото тя дава много широк поглед, начин на работа с хора“, разказва Илия и посочва как тази професия може да ви помогне да бъдете много добър дипломат, да работите успешно със своите източници, да успявате да анализирате правилно информацията и да не бъдете лесно подвеждани. „Така че е страхотен опит и аз бих посъветвал всеки, който реши наистина да живее в България, да се развива, да пробва да поработи малко като журналист. Дори да учи журналистика.“

Но в същото време опитният специалист  напомня, че тази професия не е за хора без стабилни устои: „Със сигурност мога да кажа, че хора, които вярват в безизходицата, и тези, който няма какво друго да правят, и решават да станат изведнъж журналисти, те няма да бъдат добри журналисти. Това не е работа, защото така ти се е случило. Със сигурност добрите журналисти в България, и аз ги виждам – имаме много добри журналисти, дори сред младото поколение – те са много справедливи, много критично настроени към средата, имат много висока социална чувствителност. Те са хора, които търсят да разберат истината, които се дразнят на глупостите на овластените, дразнят се на посредствеността, която съществува в момента на всякакви нива в държавата, дори на битово ниво.“

Чуйте откровения разговор за самодоказването и конкуренцията, за високите критерии, търсенето на стимули, страха от рутината, но и за широките перспективи, контактите, аналитичните умения, в който Илия открехва вратата пред спецификата на професията и процесите, които протичат в един журналистически работен ден.

Той разказва още и за ролята на образованието в журналистическата професия – формално и неформално.

Свързани публикации