10 урока по публична реч от „Star Wars“

StockSnap_3B1EMIOKH5

Последният епизод от поредицата „Междузвездни войни“ успешно спечели интереса на зрителите и задържа вниманието на феновете.

Ето на какво могат да ни научат познатите и обичани герои – полезни знания за лидери, оратори и презентатори, събрани от Sims Wyeth:

  1. Урокът на Принцеса Лея:

Дръжте косата си далече от лицето. Не само че така ще избягате по-лесно от щурмоваците, но и ще се доближите до по-професионалния вид. Ако се занимавате с косата си, вместо с темата, по която говорите, това ще разсейва не само вас, но и вашите слушатели.

  1. Урокът на Дарт Вейдър:

Положете усилия да убедите останалите, че контролът върху ситуацията е във вашите ръце. Изследванията показват че колкото повече пространство заемате във физическия свят, стоейки изправени и с изпънат гръб, със стъпала на разстоянието на раменете ви и с ръце, които не са прилепени до тялото, толкова повече власт усещате концентрирана в себе си и това е видимо за хората наоколо.

  1. Урокът на уукитата:

Понякога не е проблем да говорите различно от останалите хора. Повечето от нас дори не забелязват дребните отклонения, а някои дефекти лесно могат да се превърнат във ваши предимства и да се смятат по-скоро за характерна и запомняща се черта. Само се замислете за  положителното влияние на британския акцент в повечето американски приятелски компании.

Важно е различието в говора ви да не попречи на разбирането и комуникацията с останалите. Уверете се, че говорите достатъчно силно, ясно и разбираемо.

  1. Урокът на Йода:

„Направи го или не го прави. Няма „опитай“.“ С други думи, когато сте под светлината на прожекторите, го приемете сериозно и обърнете внимание на детайлите.

Един от начините да се уверите, че посланието ви достига до публиката и че представянето ви е запомнящо се, е да включите истории, както и да използвате тяхната позната структура, за да конструирате презентацията си. Накратко, започнете с насочване на вниманието към проблем, който публиката ви преживява, дайте своите предложения за решаването му, а след това ги разгледайте в подробности.

  1. Урокът на R2-D2 и Чубака:

Не подценявайте езика на тялото. Всеки жест и движение изпращат послание. Нямаме представа какво казва този робот и все пак го разбираме в резултат на информацията, която получаваме от него благодарение на езика на тялото. Постарайте се вербалното и невербалното ви послание да съвпадат.

  1. Урокът на Оби-Уан Кеноби:

„Очите ти могат да те заблудят. Не им се доверявай.“ Когато всички са по местата си и са готови да видят вашето слайдшоу, вие контролирате вниманието им. Помислете за заглавия на слайдовете, които имат смисъл и са последователни. Посочвайте акцентите, за да ориентирате слушателите си в презентацията. Избягвайте подробни таблици или безкрайни списъци с подточки. Ако изгубите властта над очите, е твърде възможно да изгубите и властта над умовете.

  1. Урокът на Джар Джар Бинкс:

Тишината също е от значение. Хората обръщат внимание и на паузите между думите. Спрете да говорите, когато имате нужда да съберете мислите си. Поемете си дъх. Оптимален ефект ще постигне този, който умее да казва най-много с най-малко думи.

  1. Урокът на Хан Соло:

„Не ставай самонадеян.“ Като се изправяте пред публика, уверете се, че няма да лежите на лаврите си. Репетирайте преди изявата си, без значение колко е голям опитът ви. Направете така, че съдържанието да бъде по-подходящо за слушателите ви. Перченето не работи.

  1. Урокът на Люк Скайъокър:

Страхът е естествено явление, дори е нужно. „Няма да те разочаровам. Не се страхувам“, казва Люк на Йода, а учителят отвръща „Ще се страхуваш.“

Това е валидно за повечето, ако не и за всички, които говорят пред публика. Въпреки това сценичната треска не бива да ви спира. Често са необходими само няколко упражнения, за да обърнете резултата в своя полза. Можете да превърнете страха в конструктивна енергия.

  1. Урокът на Куай-Гон Джин:

„Фокусът ти определя твоята реалност.“ Както репетицията е ключът към успешното представяне, така  и подготвителната работа и планирането са ключът към доброто послание.

Старайте се да конструирате презентациите си като разкази, с които слушателите ви са в състояние да се идентифицират и в които откриват значение за самите себе си.

Свързани публикации