10 въпроса, които не трябва да задавате на шефа си

10 въпроса, които не трябва да задавате на шефа си

Избраните на следващите редове ситуации звучат така, сякаш са извадени от някоя холивудска комедия – преувеличени, наивни, смешни, с малка вероятност да се случат наистина.  По-скоро забавна митология, отколкото драматични примери от реални професионални взаимоотношения. Но както знаем, зад всяка шега, зад всяка легенда, стои зрънце истина. Прочетете, посмейте се, отпишете ги като невъзможни, нелепи или неверни, но имайте едно наум, че някъде, някога, някой е попадал в тези ситуации. И те не са били в негова услуга.

  1. Мога ли да си взема още един почивен ден?

Разбира се, че можете. И защо не? Има ясно регламентирани закони относно дните, които можете да си вземете като почивка. Ако сте преминали чертата обаче, изгърмели сте всички патрони или иначе казано – нямате право на повече почивни дни – най-добре си спестете този въпрос.

  1. Мога ли да изляза във ваканция?

Отново – естествено, че можете – това също е регламентирано и имате пълното право. Още повече – не трябва да питате шефа си дали можете да излезете във ваканция, а да му съобщите – възможно най-рано, разбира се – че смятате да го направите. Ако желанието ви е поднесено като молба, значи не се чувствате така, сякаш сте заслужили почивката. Или съществува сериозно напрежение между вас и шефа ви. А това не обещава светло бъдеще.

  1. Какво е бъдещето ми в тази компания?

Шефът ви – за да е на тази ръководна позиция – най-вероятно е добър специалист, но със сигурност не е ясновидец. При динамично и драатично променящите се пазари възможността за такова прогнозиране варира е от почти невъзможна до абсолютно невъзможна.

  1. Мога ли да получа повишение?

Повишенията биват заслужени, а не измолени. Ако смятате, че го заслужавате, изнесете нужните факти, придружени с опис на всички ваши постижения. Най-добре илюстрирайте визуално в презентация с графики, цифри и подкрепете с външен и авторитетен фийдбек, който сте получили за работата си. И не – избягвайте да задавате въпроса след всяко ваше постижение. По-вероятно е да получите билет в обратна посока.

  1. Какви са възможностите ми за изкачване в йерархията на тази компания?

Щом се налага да питате, значи – малки. Ако искате да изглеждате сериозни, просто последвайте примера от номер 4.

  1. Как смятате, че се справям с работата си?

Този въпрос води до други три от ответната страна. Първият е дали всъщност самите вие се чувствате удовлетворени от това, което правите?  На второ място шефът ви най-вероятно се чуди способни ли сте да мислите рационално и да си направите самооценка? И накрая идва сериозната питанка дали не е направил грешка, когато ви е наел? Накратко – ако не получавате достатъчно фийдбек, вероятно има причина за това. Може би шефът ви не иска да ви поощрява излишно или да ви демотивира с негативен коментар. Или просто той не действа така (което също не е хубаво, но това е отвъд вашия контрол). Във всеки случай – не се натискайте, резултатите няма да ви се понравят.

  1. Мога ли да дойда по-късно?

„Трафикът сутринта е ужасен.” или „Трябва да заведа децата на училище.” Примерите са десетки. Когато се опитвате да спечелите подобнапривилегия по този начин, замислете се, че и шефът ви стои притиснат в същия този трафик, след като е закарал своите деца на училище. Щом той може, можете и вие.

  1. Мога ли да си тръгна по-рано?

„Искам да избегна трафика привечер.” и отново „Трябва да взема децата си от училище.” Същата ситуация, няколко часа по-късно. Едва ли ще се изненадате, ако ви посъветваме най-искрено и лично да прескочите и този въпрос.

  1. Получихте ли поканата ми за приятелство?

Най-добре не изпращайте покани за приятелство, в която и да е социална мрежа. Това е вашето собствено онлайн лично пространство. В повечето случаи шефът ви не се интересува къде сте прекарали ваканцията, как изглеждате с новия си бански, а още по-малко – от онези неловки снимки в бара миналата вечер. Избягвайте дори и контакти в LinkedIn. Активността ви там може да проправи път на съмнения относно лоялност ви, които няма да са във ваша полза, особено ако сте задали дори и половината от въпросите, изброени дотук. Казано накратко, „сприятеляването“ с шефа в LinkedIn би било сходно на това да изпратите приятелство на половинката си в някой сайт за запознанства…

  1. Какво ще правите през уикенда?

Тук също се пристъпва границата между лично и професионално пространство. И докато въпросът ви може да е в действителност абсолютно невинен, възможността да бъде погрешно разчетен никак не е малка. Могат да последват неподходящи коментари и предложения, които пък да доведат до изключително неловки ситуации.

Свързани публикации