16 опасни грешки в офиса, които спъват кариерата ви (и могат да ви донесат уволнение)

12Има тежки провинения и големи грешки, които могат веднага да ви струват работното място, но обикновено натрупването на „дреболии“ е онова, което най-често води до уволнения или просто трайно спъва кариерния напредък на хората.

Лошите навици, като например даването на кратки, неучтиви и неинформативни отговори на мейлите, наистина вредят на репутацията ви, независимо дали го осъзнавате. Има обаче и други такива привички, с които е разумно да се разделите. Ето и някои от тях.

 

Не се адаптирате към фирмената култура

Струва си да познавате фирмената култура. Всяка компания оперира в атмосфера от собствени социални навици и правила. Ако не ги усвоите, рискувате да изглеждате глупаво – сякаш не ги одобрявате или осъждате. А и придържането към собствени привички ви отчуждава от колегите, защото изглежда сякаш вие се опитвате да демонстрирате поведение от типа „вижте ме, аз съм по-добър от вас“.

Търсите си оправдания

Бъдете професионалисти. Поемайте отговорност за грешките и пропуските си. Не чакайте последния ден от проекта, за да обясните защо сте назад с графика си. Така само ще покажете на шефа си, че не можете да управлявате времето си.

Правите само абсолютния минимум

Винаги се старайте да положите допълнително усилие. Може добре и в срок да си вършите работата. Но ако не демонстрирате инициатива, ако не показвате, че търсите нови възможности и шансове за работодателя си, няма да прогресирате. Трябва да се постараете да покажете ангажираност и отдаденост.

Не държите на думата си

Ако сте казали, че ще свършите нещо или ще смените тонера на принтера, но не сте го сторили, изглеждате неблагонадеждни. Каквото сте казали, правете го. Иначе, когато дойде денят за повишения, вие ще бъдете пропуснати. Шефовете харесват хора, които показват, че могат да поемат (нови) отговорности.

Обличате се небрежно

Обикновено хората в началото на кариерата си в дадена компания се обличат грижливо и старателно. Някои обаче се отпускат с времето и започват да бъдат немарливи към външния си вид. А това води околните до заключението, че не им пука. Ясно е – щом не им пука за вида им, значи не им пука за нищо и няма защо да бъдат повишени.

Игнорирате колегите

Не всеки иска и може да стане приятел с колегите си. Но онези, които се държат подчертано дистанцирано или враждебно, рядко са обичани в компанията. Затова, ако не ви е възможно да бъдете приятели с хората, с които работите, поне бъдете любезни, учтиви и искрено добронамерени.

Не носите на критика

Всеки човек изпитва инстинктивно желание да се защити, когато бъде укорен или нападнат от шефа си. И понякога именно това трябва да бъде сторено. Но ако винаги имате оправдания и никога не поемате отговорност за провалите си, ще започнете да изглеждате непрофесионално. Научете се да понасяте спокойно критиките и да извличате полезното от тях. Ако се справите с това предизвикателство, вероятно ще научите доста неща и ще станете по-добри в работата си.

Пишете троснати мейли

Ако се изразявате по мейла твърде стегнато и строго, може да си навредите много. Хората възприемат този „тон“ като обиден и се чувстват засегнати, дори и вие да не сте имали предвид нищо друго, освен написаното. Свикнете с мисълта, че хората обичат да търсят под вола теле и принципно не са особено добри в интерпретирането на писмена комуникация. Писането на троснати или строги мейли ще ви отчужди от колегите, лошата ви слава бързо ще се разнесе и скоро никой няма да ви обича в офиса.

Отлагате

Има такива хора – отлагат всяка задача до последния възможен момент. Това затруднява работата на останалите включени в проекта и създава предпоставки за сериозни издънки.

Винаги закъснявате

„Точността е учтивостта на кралете и задължение на всички добри хора“ – тази крилата мисъл на Луи XVIII никак не е случайна. Точността е ценено качество. Ако винаги закъснявате за работа, подавате сигнал към останалите, че нещо ви е по-важно от работата и на вас всъщност не ви пука. Ненадеждни сте. И хората губят доверие във вас. Затова, независимо от усилията, постарайте се да бъдете винаги точни.

Не млъквате

Има време за всичко. Малко неангажиращи приказки са полезни за социалната смазка. Постоянното дрънкане обаче е друго нещо. То пречи на останалите, разсейва ги и ви прави да изглеждате като офисния идиот.

Не отговаряте на мейли

Това е наистина много дразнещо и непрофесионално. Ако системно не отговаряте на делови мейли в разумен срок, ясно подавате сигнал, че не ви пука за колегите и бизнес партньорите. Не е възможно да отговаряте на всекиго веднага, но дръжте под контрол пощата си и не пропускайте да отговорите, според приоритетността на писмото. Това се отплаща в дългосрочна перспектива, вярвайте.

Груби сте

Никой не обича да работи с груби хора, дори и те да са професионалисти в работата си. Хора сме, а не роботи – отношението е по-важно от повечето неща. А и мнозина шефове не биха търпели груби и неприятни хора в офиса.

Нямате перспектива

Не изпускайте от поглед стратегическите цели. Разбира се, трябва да отмятате оперативната работа ежедневно, което е много важно за кариерния ви напредък. Но не бива това да ви пречи да мислите в перспектива – дългосрочните цели са не по-малко важни и не трябва да ги губите от поглед.

Арогантни сте

Ако винаги се перчите с големите си способности и дългогодишния си опит, много бързо ще алиенирате колегите си. Не забравяйте – винаги има какво да научите. Стойте отворени за новости и не се надувайте.

Оправяте света

За финал – има хора, които са водени от най-добри и почтени намерения. Намерения да оправят света, да коригират неправдите, да помогнат на всички да станат по-добри (чрез критика), да подредят нещата по по-добър начин. Тези хора обикновено катастрофират зловещо и болезнено в отношенията с околните. Истината е, че хората са самовлюбени егоисти и въобще не искат да бъдат „подобрявани“ или коригирани, независимо от добрите намерения. Не си правете тази лоша услуга – оставете нещата, както са и критикувайте само, когато вече няма друг начин. Светът не може и няма да бъде „оправен“ никога.

Както виждате, има куп начини да си причините кариерни вреди, да станете „нелюбимия колега“ и да загазите. Затова, не чакайте, а помислете – правя ли аз нещо от тези неща и мога ли да се коригирам? Припомнете си и запомнете словата на Джон Дън, които макар и извадени от оригиналния контекст, пак звучат много справедливо и поучително – „Никога не питай за кого бие камбаната; тя бие за теб“.

Свързани публикации