2 неща, които можете да направите, ако вече не чувствате удовлетворение от работата си

2 неща, които можете да направите, ако вече не чувствате удовлетворение от работата си

До съвсем скоро сте харесвали силно това, което правите, но вече се улавяте, че все по-трудно и с все по-голямо нежелание ставате сутрин и отивате към офиса. На работното място прекарвате все повече време ровейки в интернет, отколкото да вършите задачите си. Чувствате се отегчени и с нулево вдъхновение. Започвате да обмисляте все по-сериозно да потърсите нова работа, но не искате да преминете през тежкото и изискващо усилия и търпение търсене и кандидатстване. А освен това ви задържа и нещо друго – приятелствата, които сте завързали на сегашното си място и факта, че до скоро всичко е било наред. Чудите се дали трябва да проявите още търпение и да видите дали нещата ще се оправят или да направите гигантската крачка към нещо ново. За да разберете какво да предприемете е най-важно да проумеете защо вдъхновението е дало път на отегчението.

  1. Ако се носите по течението – не напускайте

Отегчението може да идва от това, че просто сте привикнали към ежедневните си задачи и сте станали твърде добри в тяхното изпълнение. Вече ги завършвате за половината от работното си време, механично, а това води до залежаване, скука и пълна липса на вдъхновение. Това показва, че вече имате нужда от нещо, което да ви предизвика, да започне да развива вече придобитите умения или да създава нови такива у вас. Това е така, защото работата никога не трябва да бъде твърде лесна, а винаги да ви позволява да надграждате, натискайки границите на вашите способности.

Какво да направите?

Срещнете се с вашия мениджър и поговорете за това. Кажете му, че сте извлекли максимума от настоящата си позиция и че вече имате нужда от други задачи и проекти, които да развият у вас нови умения. Най-добре би било, ако самите вие имате конкретна идея в каква посока искате да се развиете и му я изложите директно, тъй като това би улеснило неговото решение за вашето пренасочване. Така ще се срещнете с нови предизвикателства, ще продължите да се развивате и ще намерите отново вдъхновението, заради което сте обикнали това, което правите.

  1. Ако вече не се чувствате на място – напуснете

До скоро сте имали много интересни и свежи идеи, които са ентусиазирали както вас, така и колегите ви. Вече – не чак толкова. Не ви е приятно да работите в офиса, тъй като всяко ваше предложение или идея биват отхвърляни или получават негативна обратна връзка. Често се случва да ви карат да правите дадено нещо отново, защото не е достатъчно добро и има нужда от редакция. Спойката е изчезнала – и не трябва да се примирявате с това. И не е задължително вината да е във вас. Много е вероятно приоритетите на вашия мениджър или компанията да са се изместили в посока, която не е вашата; възможно е и цялата индустрия, от която сте част, да се е променила до толкова, че вече не се чувствате на място да работите в тази среда.

Какво да направите?

При всеки има нещо, което не харесва в своята работа. Успешните професионалисти обаче могат да направят разлика между това и момента, в който вече са на съвсем различна страница и досегашната им позиция или месторабота вече не е правилната за тях. Нещо повече – работата на позиция, която поради една или друга причина вече не ви е присърце, ограничава сериозно потенциала за вашето професионално развитие. Ако ситуацията е такава, най-доброто за вас е да започнете да търсите нови възможности. Не е задължително да са (дори е по-добре да не са) в същата сфера на дейност. Потърсете нещо ново, което ще ви провокира да излезете извън комфортната си зона и ще ви изкара от тази професионална летаргия, в която сте изпаднали.

 

Свързани публикации