3 грешки, които дори умните хора допускат след повишение

StockSnap_0V8RNGA4AU

Празнувате и искате да се обадите на всички – най-после сте получили повишението, за което мечтаете. Време е да се насладите на постигнатото и да се радвате на поздравленията.

След като тези първи моменти на въодушевление отминат, без съмнение ще ви се наложи да се справите с променената професионална реалност след получаването на повишение. Някои хора позволяват на новите отговорности и емоции да ги завладеят и се превръщат в съвсем различни личности – не в добрия смисъл на думата. Макар че са се отличили в изпълнението на старите си задължения, напълно се провалят в своята нова роля.

Ето кои са трите основни грешки, които Matt Black ви съветва да избягвате:

Грешка 1: Държите се като всезнайко

Приемате повишението като вид утвърждаване на качествата ви. То показва, че си разбирате от работата и че хората, с които работите, го виждат. Естествено е да се радвате на новините и те да ви накарат да се чувствате по-силен.

В каквото и положение да сте поставен, не искате да прекрачвате границата между увереност и самохвалство. Никой не изгаря от желание да работи с колега, който се перчи и се преструва, че знае отговорите на всеки един от важните фирмени въпроси.

Истината е, че всеки има какво да научи, независимо на какво ниво е в развитието си или в йерархията. Дръжте този факт в съзнанието си и ще вземате повече правилни решения, а също така ще спечелите повече хора на своя страна.

Избавете се от този кариерен капан, като задавате повече въпроси, отколкото сте задавали до момента. Търсете идеите на колегите си във всеки удобен момент. Това ще покаже, че (все още) сте отборен играч.

Грешка 2: Паникьосвате се

Когато получите повишение, в повечето случаи залозите се покачват. Това може да се изразява в нарастване на броя на служителите, които управлявате, по-голяма отговорност, по-голяма видимост и повече взаимодействия с важни клиенти.

Вече се чувствате разтревожени?

Някои хора лесно избягват първата грешка – да се превърнат във всезнайковци, защото са от другата страна на спектъра, притеснявайки се за тежестта на новата си работа.

Помнете, че винаги има причина (обикновено е повече от една) да изберат именно вас за това предизвикателство. Хората не получават повишения без основателна причина. Мениджърите искат дейността на фирмата да води до успехи, така че ако ви поканят да заемете по-висока длъжност, значи имат доверие във възможностите ви.

Ако все още се чувствате напрегнат, поемете си дъх. Разходете се. Пуснете си любима песен. Дайте си време да свикнете с новата длъжност и не бъдете твърде суров към себе си.

Грешка 3: Действате по инерция

Истината: най-лошият възможен момент да действате по инерция е, след като получите повишение. Сега е моментът да работите още по-усърдно, за да надхвърлите очакванията и целите, които лидерите ви са поставили пред вас.

Всяка длъжност изисква период на обучение и ако пропилеете това време да се носите по течението, ще се окаже, че не можете да се справите с крайните срокове или с успешното завършване на първия си проект. Ако това продължи да се случва, може да се наложи да проведете тежък разговор за смисъла от повишението с ръководителите ви.

Дори да се чувствате сигурен и да мислите, че можете да полагате по-малко усилия, недейте да го правите. Защото, когато става дума за професионалния ви живот, една от най-големите грешки е самодоволството.

Щом сте си заслужили повишението, явно искате да се развивате и да се изкачвате нагоре в йерархията. Ако не се стремите да подобрявате уменията и знанията си, няма как да напредвате.

Веднага щом си стъпите на краката, инициирайте разговор с шефа си, за да разберете как да израствате като професионалист. Попитайте какво повече можете да направите, как да надскочите себе си.

Винаги трябва да мислите за следващите си ходове, ако искате да запазите вече спечеленото предимство.

Най-важното, когато получите повишение, е да не позволявате новата длъжност да ви превърне в изцяло нов човек. Усъвършенствайте уменията си, тренирайте ума си и поддържайте полезните си навици, които са ви помогнали да стигнете дотук, и това ще ви даде ключови предимства.

Свързани публикации