3 начина как да се справите с неудобните въпроси, които вие искате да зададете на интервю

3 начина как да се справите с неудобните въпроси, които вие искате да зададете на интервю

Във всяко едно интервю за работа изникват такива въпроси, които свитият ви стомах подсказва, че далеч не е добре да зададете директно. „Какво е заплащането за тази позиция?“ или „Колко други кандидати сте интервюирали преди мен?“, например, са едни от многото такива. И макар обикновено да не могат да се зададат директно, има заобиколни пътища, по които можете да стигнете до отговорите, които ви интересуват. Ето няколко:

  1. Предполагайте най-доброто

Много от тези твърде деликатни теми са такива именно, защото предполагат негативен отговор – чудите защо такава добра позиция изведнъж остава без кадър? Може би мениджърът е напълно ужасен? Може би са се скарали? Как да разберете? Опитайте да подходите позитивно – попитайте дали човекът, работил на това място доскоро, е бил повишен и къде? Или пък се поинтересувайте за „траекторията“ на тази позиция – т.е. откъде са дошли предишните кадри и в каква посока са се развили. Това ще ви помогне да разберете дали е имало напрежение и от какъв тип или просто предишният човек, заемащ мястото, е продължил по пътя си без драматични ситуации.

  1. Оставете логистичните теми за по-късно

Заплащане, болнични, ваканции, възможности за повишения и прочие – оставете тези въпроси за момента, в който ви се обадят с покана да заемете мястото, за което сте интевюирани. По време на самото интервю вашата цел е да покажете вашите умения, опит, експертиза. Въпросите, които бихте могли да зададете накрая на интервюто, също трябва да са в тази посока. Знаем, че чисто логистичните такива са ви постоянно на езика, но най-добре ги оставете за разговора след като работата ви е предложена. Нещо повече – много от този тип въпроси се изясняват и сами, след като комуникацията мине на по-следващ етап и е доста вероятно да не ви се налага да питате каквото и да било. Затова имайте търпение.

  1. Коментирайте меко, но директно лоши отзиви, на които сте попаднали

Както често сме казвали, предварителното проучване върху компанията, за която ще кандидатствате за работа, е задължително. Вероятно по време на тази подготовка ще попаднете на различен спектър от мнения и коментари относно компанията – някои положителни, други крайно негативни. Още по-възможно е тези негативни оценки да идват от хора, които имат история с позицията, за която кандидатствате. Какво да правите в такъв случай? Бъдете сигурни, че екипът на компанията познава тези мнения или дори да не ги  – за тях е важно, за да могат да си направят реалистична самооценка. Затова попитайте. Но не започвайте с „Чух/прочетох един ужасно лош коментар за вашата компания“, ами тръгнете отдалеч: „Много се развълнувах за това интервю и проучих с ентусиазъм дейността ви. Прочетох доста неща. Някои неща обаче не бяха толкова позитивни, колкото очаквах. Разбира се, всяка монета си има две страни и съм любопитен каква е вашата позиция относно…“. Това е подход, който показва подготовка, уважение и искрен интерес – ще впечатлите с искреност, дирекност, но и със своя такт именно заради начина, по който сте повдигнали темата.

Обикновено лошото предчувствие преди да зададете някой неудобен въпрос е правилно. Послушайте го и си дайте малко време да обмислите дали това питане е подходящо в момента, как трябва да го зададете и трябва ли въобще да бъде „пуснато на свобода“.

Свързани публикации