3 неща, които създават непрофесионално впечатление по време на интервю за работа

 

OERP9XI9YB

Добрата подготовка за интервю за работа е важна. Но по-важно е да бъдете изрядни по време на самата среща. Както многократно сме подчертавали, добрата автобиография не е всичко и не ви гарантира място. Трябва да спечелите интервюиращия с отношение и професионализъм.  Ето какво да избягвате, ако искате да постигнете това.

  1. Не показвайте, че сте отчаяни

Без значение колко отчаяно се нуждаете или желаете работата, направете всичко възможно това да не проличи. Такъв тип поведение ви прави да изглеждате изключително непрофесионално. Сякаш се „молите“ на интервюиращия да прояви съчувствие и да ви оцени по този начин. Това обаче по-скоро ще отблъсне човека срещу вас, отколкото да го предразположи. Дръжте се на ниво, не показвайте нуждата си по никакъв начин. Напротив, бъдете възможно най-уверени и ясни в позицията си защо вие сте правилният човек за тази работа. Бъдете с високо вдигната глава и добре обосновани отговори. Покажете сила, решителност, стабилност.

  1. Не крийте кои сте всъщност

Днешните тенденции все повече и повече се отдалечават от идеята за разделение на „делови“ и „лични“ роли. Какви сте вие в своето лично пространство и интереси става все по-важно за рекрутърите, тъй като това е най-прекият начин да се достигне и разбере – поне в най-основни линии – какъв е вашият характер и доколко той би се вписал в компанията. Не се срамувайте да демонстрирате себе си, говорейки само за професионалните си компетентности. Спокойно споделете какви хобита имате, какво правите в свободното си време, проявете чувството си за хумор. Това е друг тип „визитка“ – неофициална, неформална – която е важна за интервюиращия. Защото важни са не само резултатите, които можете да постигнете като професионалист, а и влиянието ви върху средата, в която работите. А това се определя от вашата личност, а не от експертизата ви. Оставете я да се покаже.

  1. Подгответе си „домашното“

Или иначе казано – направете добро и задълбочено проучване за мястото, на което кандидатствате. И тук нямаме предвид просто да се запознаете с основната дейност на компанията, хората които стоят зад нея или още няколко подобни, базисни факта. Това трябва да е задължителна основа, а не цялата ви подготовка. Напротив – четете публикации в мрежата за тях, разгледайте обстойно профилите в социалните им мрежи, запознайте се с бъдещи и минали проекти или инициативи. Нещо повече – изградете си мнение за тях. Коментирайте посоката, в която компанията върви през конкретни примери, нейните позиции, успехи, напредък. Добавете как смятате, че самите вие бихте могли да допринесете и с какво бихте се включили. Ако се чувствате достатъчно уверени, позволете си да отправите и много, много добре обосновано критическо мнение относно някоя стъпка, направена в неправилна посока. Покажете отношение, въвлеченост и интерес, отиващи далеч отвъд прочитането на десетина лесно достъпни факта за компанията. Просто наизустена информация за мястото на което кандидатствате няма да направи никакво впечатление. Експертното и добре защитено ви мнение относно нейната дейност със сигурност ще ви накара да изпъкнете силно пред другите кандидати за позицията.

Свързани публикации