3 причини шефът ви да не иска да работите от вкъщи и защо греши

RPMT6Y4X8U

Много фирми по света вече имат политики за гъвкаво работно време. Истината обаче е, че без сериозната намеса на по-високите нива в професионалната йерархия никой няма да се чувства наистина добре, работейки от вкъщи. И тук не става дума само за топ мениджмънта, а и за прекия ви началник.

Какво спира шефовете да подкрепят работата от разстояние? Ето три мита за позволяването на работа от вкъщи, обобщени от Jeanne Sahadi от CNN:

Мит 1: Ако не те виждам, значи не работиш наистина

С оглед на това, че размотаването винаги тревожи мениджърите, няма по-голяма вероятност да се случи вкъщи, отколкото в офиса.

„Никой мениджър не стои над служителя в офис по 8 часа на ден, за да се увери, че работи“, казва Rose Stanley от WorldatWork, асоциация за човешки ресурси.

И все пак работата се върши.

Още повече, голяма част от нея се върши виртуално, дори когато някой физически се намира в офиса. Вместо да се разхождате по коридора, обикновено пращате съобщения на колегите си.

В международните корпорации вече се работи с членове на екипа, разпръснати по целия свят.

В крайна сметка: Независимо дали сме на няколко метра, няколко етажа или няколко часови зони един от друг, работим виртуално. Служителите вече са напуснали сградата, казва Kate Lister, президент на Global Workplace Analytics.

Мит 2: Хората, които работят от вкъщи, не са толкова продуктивни

Ако приемем, че дистанционните работници разполагат с точното оборудване и пространство, за да работят ефикасно от вкъщи, загубата на ефективност не е проблем.

Всъщност една от основните ползи от дистанционната работа е способността да се концентрираме.

„Наистина искаме да си свършим работата. С какофонията в офиса – особено в отворените офис пространства – просто не можете да се справите“, казва Lister.

От Dell, например, не са забелязали спад в продуктивността, макар че една четвърт от служителите им вече работят от разстояние, поне на непълно работно време. Всъщност дори се надяват да удвоят този дял до 2020.

Нещо повече, по-лесно е да сте продуктивни, когато не сте изтощени и стресирани. Пропускането на дългото отегчаващо пътуване може да спести на всички „трите най-ценни блага: време, пари и здрав разум“, отбелязва Lister.

Служител, на когото му се налага да пътува по 20-25 км. до работа, ако работи вкъщи поне през половината време, може да си спести две или три седмици на година, казва тя.

Вероятно е част от това време да бъде посветено на работа. Доклад на Gallup разкрива, че работещите от разстояние работят повече средно по четири часа на седмица, в сравнение с работниците с точно определено работно място.

Има и бонус – непрекъснатост на работните процеси. Да разполагате със служители, които имат опит в работата от дистанция, може да запази продуктивността на фирмата, дори когато сте подложени на изпитание и неблагоприятни обстоятелства, например природни бедствия.

Мит 3: Ако всички работят от разстояние, с фирмената култура и сътрудничество е свършено

Повечето работодатели днес вероятно няма да са очаровани, ако целият им екип работи от разстояние. Нито пък служителите. Работата от вкъщи през цялото време може да доведе до изолация.

Но според изследванията на ангажираността и анализите на Gallup и Ernst & Young работниците, които имат опцията да работят от разстояние един или два дни в седмицата, са с по-високи нива на ангажираност от колегите си, които пътуват до офиса всеки ден.

Тази възможност може да осигури оптимален микс от социален контакт и сътрудничество с колегите, от една страна, и време за индивидуална работа и посрещане на семейните задължения, от друга.

Свързани публикации