3 причини служителите ви да са нещастни на работа (и какво е противодействието)

StockSnap_ND4LKDOTBG

Patrick Lencioni, известен бизнес консултант и автор, знае някои неща за организационното здраве и по-конкретно – по темата, която е близка до всеки, който някога е получавал заплата – нещастието на работа.

Работата, която ви носи нещастие, е тази, която ви прави разочаровани и цинични, когато се приберете вкъщи вечер. Тя изцежда цялата ви енергия, ентусиазъм и самочувствие. Нещастието може да навести всекиго, независимо от длъжността, нивото в йерархията, доходите, възрастта или страната, в която живее.

Основната причина за работата, носеща нещастие

Откъде произлиза всичко това? Lencioni казва, че лекът за тази болка на много служители е в ръцете на един човек – техният пряк ръководител. Jim Clifton, изпълнителен директор на Gallup, потвърждава твърдението и добавя: „Най-важното решение, което вземате в работата си, е кого избирате да назначите за мениджър. Ако е грешният човек, нищо няма да поправи лошия избор. Нито компенсации, нито привилегии – нищо.“

Lencioni разкрива кои са трите елемента, които правят работата неприятна, а Marcel Schwantes ги обобщава за Inc.com.

Анонимност

Това е начинът, по който служителите се чувстват, когато осъзнаят, че шефът им не се интересува от тях като човешки същества – от личния им живот, вдъхновението им, персоналните им интереси.

Липса на връзка

Нещата отиват на зле, когато един служител не вижда как работата му влияе на живота на останалите. Всеки служител има нужда да знае, че работата му е от значение за неговите клиенти, колеги и мениджъри.

Липса на критерии за собствената работа

Служителите, които нямат средства да измерят колко добре се справят, какъв е приносът и какъв е успехът им в даден работен ден или работна седмица, трябва да разчитат на субективните мнения на другите, обикновено на мениджърите, за да преценят собствения си напредък.

Всеки може да обвини шефа си за собственото си нещастие – така е най-лесно. И макар че мениджърите наистина имат заслуга за тази негативна тенденция, служителите също могат да проявят активност, за да ѝ противодействат.

Ето какво имат възможност да направят:

  1. Дайте оценка на мениджърите си

Може да изглежда така, сякаш шефовете ви не се интересуват от вашето мнение, но повечето мениджъри се стремят към това да подобрят представянето си. Дори ръководителят да изглежда незаинтересован, понякога служителите трябва да направят първата стъпка, за да се преборят с неудовлетворението си.

  1. Помогнете на мениджъра си да разбере от какво имате нужда

Ако връзката между ръководител и служител е здрава, Lencioni препоръчва да изразите от какво имате нужда. Не атакувайте, бъдете тактични и започнете нормален разговор по темата. Понякога мениджърите искат служителите им да се чувстват добре, но наистина не знаят как да го постигнат.

  1. Започнете да се отнасяте с шефа си така, както искате да се отнася с вас

Ако един служител се държи човешки с началника си, има по-голяма вероятност да получи по-топло отношение. Просто е и не е никак трудно.

Най-лошото развитие и на трите сценария е служителят да открие, че независимо какво прави и колко усилия полага, мениджърът му е напълно незаинтересован от удовлетворението на екипа си. Ако изводите ви са такива, по-добре да започнете да търсите нова работа.

Свързани публикации