3 случая, в които стандартното CV няма да ви свърши работа

816KPMNUS2

Ако сте в процес на търсене на работа в изцяло нова сфера, най-големият проблем, който срещате, вероятно е липсата на опит. Това е напълно нормално. Много хора ще се съгласят, че моделът на работата за цял живот е в миналото – сменяме не само фирмите, но и индустриите.

Като вземете под внимание факта, че решенията за наемане се взимат повече на базата на умения, отколкото на конкретни длъжности, можете все по-ясно да видите новата тенденция. Наемащите мениджъри искат хора, които са в крак с променящите се с бърза скорост технологии. Онова, което става по-важно от придобитото образование и предходните длъжности, е какво можете да правите.

Подайте CV, основаващо се на умения.

CV-то ви не е просто средство за проследяване на традиционния ви професионален опит, но и за демонстриране на умения. Запомнете, че автобиографията, която постига целта си,  отговаря на подобни въпроси: „Какво може да направи за мен този човек?“ и „Какви проблеми може да разреши?“

Jennifer Little-Fleck обобщава три реални ситуации, в които е по-добре да заложите на CV, базирано на умения ви.

  1. Ако сте завършили скоро и търсите първата си работа

Има три вида опит, които най-младите на трудовия пазар могат да представят – доброволчество, стажове, предприемачество. Първите два вида се считат за очевидни, а третият често обърква хората.

Ако сте си създали малък бизнес, да речем, за handmade неща, а после и сайт, чрез който да приемате поръчки, това брои ли се за опит? Определено да!

Едно от най-трудните неща на света е да се превърнете в успешен предприемач – само 1 от 10 бизнес проекта оцелява. Затова, ако сте успели да изградите свой малък бизнес, докато все още сте учили, това е впечатляващо и си струва поне да се каже. Автоматично създава положителни асоциации за вас: мотивация, самостоятелност, организираност, умения за управление на времето, силна трудова етика.

Отбележете уменията си в подточки, като се старайте или да говорите за нещо, което можете да усъвършенствате, или да запълните празнотите в общата картина, или да насочите вниманието към нещо, което решава проблеми.

Ако не знаете кои статистики са важни за доказването на дадено умение или тема, потърсете в Google. Тази информация ще ви позволи да наблегнете на ключовите моменти и ще ви даде преднина.

  1. Искате промяна в кариерата

Сигурната работа издържа множество семейства, но удовлетворение може да ви донесе само работата, която харесвате и в която сте изправени пред предизвикателства. Понякога онова, което сте работили до момента, не включва най-важните ви умения, които сте развили през своя живот съвсем естествено. Помислете за дейности, на които сте отделяли време и внимание през годините. Помислете за начина, по който те са обвързани с тези ваши умения.

Ако и вие сте се насочили към завой в кариерния си път, направете списък с всички умения, които са трансферуеми и могат да бъдат прехвърлени от досегашния ви опит към новото ви амплоа. Задайте си следните въпроси: Какъв вид организации биха се възползвали от тази експертиза? Какъв проблем сте решили в миналото, използвайки тези умения? Каква е измеримата промяна, която настъпи впоследствие? От колко време имате подобни умения?

Помнете, че не е необходимо да свързвате уменията си с определена сфера. Открийте всеобхватните умения, които е възможно да се прилагат в много индустрии.

  1. Кандидатствате в нова сфера на дейност

След 10 години ще има нови професии, които не съществуват днес. Graeme Codrington, футурист в TomorrowToday Global, казва: „някои от желаните позиции днес може да са остарели до 2025“ и добавя: „историята ни казва, че пазарът на труда някак създава нови работни места, когато унищожава стари“. Служителите са наясно с променящия се пейзаж. Нещо повече, рекрутърите търсят хора, които са способни сами да се справят с нещата. Ключово умение е човек да може да учи сам.

Образованието на много хора остава неприложимо, защото обучението им е остаряло. Да се учите на практика, в процеса на работата е най-добрият опит. Искате да изглеждате като някого, който решава проблеми, които са едновременно теоретични и потенциални. Можете да го постигнете, като дадете примери, доказващи, че вече сте го правили.

В определени ситуации препоръките могат да бъдат чудесно допълнение. Включете препоръки в CV-то си само ако сте 100% сигурни, че този подход е приет в индустрията, в която кандидатствате, и че рекрутърът би погледнал с добро око на подобно решение. Ако решите да го направите, недейте просто да копирате препоръките си от LinkedIn.

Не забравяйте, че онова, което умеете, има ключово значение и е по-важно от всички останали подробности, които едно CV по традиция включва. Ако знаете, че можете да свършите работата, преборете се за нея.

Свързани публикации