3 стъпки за създаване на успешен бизнес

StockSnap_A8G8FHNU01

Най-честата грешка, допускана от хората, стартиращи бизнес, е да се опитват да направят твърде много наведнъж. Това твърди Scott Duffy, който е продал своя стартъп на Richard Branson, но първо го е разработил. Ето какви съвети дава той на онези от вас, които са решили да предприемат стъпки за създаване на свой бизнес.

Според Duffy, най-важното за всяко начало е, да се фокусирате върху една основна дейност, един продукт, услуга и т.н., без да се впускате в безброй други подробности. Като да имате чук в едната ръка и гвоздей, който трябва да забиете в парче дърво, в другата. Ще опитате веднъж, дори да не се получи, ще опитате втори път и вероятно ще стане.

Но ако трябва да държите два чука в двете ръце и два гвоздея, имате проблем. Кой ще държи гвоздеите? Представете си, че някой доброволец се съгласи. Какъв е шансът да забиете двата гвоздея едновременно в това парче дърво? Вероятно ще пропускате отново и отново.

Това е метафората на Duffy за подхода на повечето начинаещи предприемачи. Те просто се опитват да направят колкото е възможно повече наведнъж и погрешно смятат, че така ще подобрят първоначалната си позиция на пазара.

Пуснете продукта си на пазара

Пускайте новите си продукти или услуги на пазара бързо и често, но винаги се фокусирайте само върху едно нещо в даден момент. Не започвайте с най-трудната за осъществяване идея. Най-добре е вместо това да започнете с най-лесното нещо, което ви хрумва. Това ще ви помогне да направите първата крачка и да присъствате на пазара, докато пуснете следващия си продукт – по-голям и по-добър, когато сте готов с него.

Слушайте внимателно

Стартирайте бързо, но се постарайте да обръщате сериозно внимание на обратната връзка, която ви позволява да разберете какво мислят потребителите за вас. Съберете колкото е възможно повече мнения, независимо дали са положителни, или отрицателни. Какво харесват клиентите ви? Какво не им допада? Ако слушате внимателно какво имат да кажат потребителите, към които се стремите, ще имате възможност да определите кои са следващите стъпки, които трябва да предприемете.

Учете

Правете постепенни промени и подобрения, които се основават на обратната връзка, която получавате. Отново пуснете продукт на пазара и продължете процеса на повторение, като се стараете да го направите неразделна част от фирмената си култура. Колкото повече се вслушвате в клиентите си и се учите от обратната връзка, толкова по-голяма е вероятността да създадете продукт или услуга, на които потребителите не могат да устоят.

Ето още един съвет на Duffy: продължете напред. След като веднъж сте имали попадение със страхотен продукт или услуга, открили сте точната пазарна ниша и сте дали на потребителите това, което искат, продължете към следващия продукт или услуга. Помнете, че можете да постигнете всичко, което искате, но последователно, не наведнъж. След като сте заковали първия гвоздей, заковете и втория. Отдавайте на начинанията си концентрацията и енергията, които са необходими за успех.

Свързани публикации