30-секундни навици за успех

30-секундни навици за успех

Да, знаем, че сте прекалено заети. Липсата на време е удобно и винаги приложимо оправдание, нали? Повярвайте, че за някои полезни дейности, не са ви необходими повече от 30 секунди. Изпробвайте ги. Ценете времето, труда и финансовите си ресурси.

  1. Фокусирайте се върху не повече от три важни задачи

Още сутринта отделете 30 секунди и направете списък с наистина важните задачи за деня, като ги сведете до три. Нека броят им не надхвърля това число. Планирайте поне два часа от най-продуктивното си време, в които да не занимавате ума си със странични неща.

  1. Веднага след среща направете писмен обзор

За да обобщите писмено най-важните изводи от срещата или разговора, в който сте участвали, ще ви е необходима половин минута. Дори да сте си водили подробни бележки по време на заседание, обобщението ще ги превъзхожда, тъй като ви позволява да подредите приоритетите си. И още: това, което виждаме, се помни по-лесно от онова, което чуваме.

  1. Поставете конкретна цена на времето си

„Времето е пари“, гласи летящата фраза, но колко точно? Изчислете колко печелите на час. След това пресметнете колко губите, докато се мотаете (да кажем, в социалните мрежи) – за деня, за седмицата, за месеца… Отделяйте по 30 секунди за равносметка. Това действа отрезвяващо и мобилизиращо на много хора.

  1. Подобрете вниманието си към детайлите

Според японско изследване, можете да подобрите вниманието си към детайлите, като гледате снимки на бебета животни в почивките. Не е шега. Японските учени от Университета в Хирошима твърдят, че този резултат е вследствие от положителните емоции, които ви карат да искате да видите изображението на очарователното животно в най-големи подробности. Така се създават полезни навици и се подобряват когнитивните ви умения. Все пак става дума за половин минута – не затрупвайте бюрото си със снимки на котки, панди и коали.

  1. Управлявайте парите си разумно

Преди да направите покупка, помислете дали можете и без нея, дали да я замените с по-разумна и дали тази покупка ще ви помогне да постигнете дългосрочните си цели, или ще ви затрудни. Еднократният ви избор не трае повече от 30 секунди, а е важен и оказва влияние върху по-големите ви стремежи – ако спестявате за собствено жилище, например. Проследявайте разходите си. Ако ви е омръзнало от хвърчащите бележки, снимайте ги и използвайте някое от създадените за целта приложения.

  1. Поставете в портмонето си снимка, която ви напомня дългосрочната ви цел

Може би звучи странно, но един поглед към тази снимка ще има огромно въздействие върху вас, казват от Университета в Торонто, където изследват силата на подобни визуални напомняния.

Свързани публикации