4 лесни начина, чрез които можете да постигнете по-добър баланс между кариерата и личния живот

4 лесни начина, чрез които можете да постигнете по-добър баланс между кариерата и личния живот

Живеем в силно дигитализиран свят, който ни дава възможност да бъдем достъпни 24/7. Докато преди 20-30 години краят на работното време е означавал откъсване от работната среда, то днес това е почти невъзможно. Предвид, че постоянно сме пред екран на устройство – телефон, таблет, компютър – ние се оставяме да бъдем постоянно на линия за всеки, включително и за комуникация свързана с професионалните ни ангажименти. А това означава, че всъщност ние постоянно работим и ограничаваме времето си за пълноценен личен живот и почивка. Което е проблем, и то голям. Ето няколко съвета в тази посока, които могат да ви помогнат да ограничите нахлуването на работата в полагащото ви се свободно време.

  1. Управлявайте времето си ефикасно

Преди началото на всеки работен ден създавайте примерен график със задачи, които трябва да свършите за деня. Нещо повече – в този график на първо място поставете най-тежките такива. Така, дори да не приключите всичко, което сте си заложили, ще знаете, че най-предизвикателните ви ангажименти са отметнати, а това ще ви даде по-голямо спокойствие. Не случайно Марк Твен казва: „Ако изядете жаба за закуска, много е вероятно това да е най-неприятното нещо, което ще ви се случи за целия ден.“

  1. Спрете да казвате постоянно „да“

Отдадеността и готовността на много хора, които винаги са насреща да поемат още и още работа, заслужава възхищение, но това е една от основните пречки пред добрия баланс между работа и личен живот. Tрудно е да казвате „не“, когато някой колега се обърне към вас за помощ, но трябва да се научите да преценявате ситуациите и да се въвлечете само, когато наистина е нужно. Придържайте се към характеристиките на своята професионална роля на работното ви място и се опитайте да не се отклонявате от тях с работа, която не попада в тези граници. Когато спрете да казвате „да“ на всяка молба, ще видите че ще достигнете до по-голямо спокойствие.

  1. Приоритизирайте и делегирайте

Делегирането на задачи е нещо, с което малко хора могат да се похвалят, че се справят. Повечето от нас предпочитат сами да направят всичко, за да са сигурни в доброто изпълнение на задачата. „По-добре сам да го свърша, отколкото да го дам на друг и после да се налага да минавам през свършената работа втори път.“ Познато, нали? Тази мания за контрол над всеки ангажимент е пагубна. Умението да делегирате – и то на хора, на които имате доверие и тези притеснения биха отпаднали – ще ви даде възможност да съсредоточите усилията си върху приоритетни задачи, които вече наистина зависят от вашата експертиза. Така продуктивността ви ще бъде по-добра, а спокойствието от добре свършената работа ще бъде добра предпоставка за пълноценна почивка.

  1. Живейте здравословно

Не е никак учудващ трендът за здравословния начин на живот, който постепенно превзема с „философията“ си много професионални сфери. Предвид динамиката на съвременната работна среда, телата ни имат нужда от по-сериозна „поддръжка“, за да са подготвени и да издържат на напрежението. Тази поддръжка се случва чрез чести тренировки, които да тонизират тялото ни и да ни подържат във форма; здравословна и балансирана диета, която да ни даде възможно най-много енергия, без да натежава на организма; и пълноценен сън, който истински да „презарежда“ батериите ни след тежкия работен ден.

Свързани публикации