4 лесни навика, които ще ви помогнат да бъдете по-активни през работния ден

4 лесни навика, които ще ви помогнат да бъдете по-активни през работния ден

Колко често ви се случва да усещате, че работата ви се рутинизира до степен, в която направо „зацикляте“? Една добра разходка в обедната почивка или кратка и ударна тренировка са добро решение да раздвижите тялото и ума си, но всички знаем, че за това рядко остава време, колкото и да е добре да присъства в ежедневието ни. За щастие, има други начини да раздвижите деня си така, че да се задържите активни и с висока енергия. Ето няколко предложения:

  1. Мултитаскинг

Често сме говорили за това колко вреден за продуктивността е мултитаскингът. Но тук искаме да ви представим и една друга перспектива на това „явление“. Когато се усетите впримчени в нещо рутинно, позволете си заедно с него да правите нещо друго, което ще обостри вниманието ви. Разбира се, когато се отнася за някоя важна задача, най-добре се дръжте концентрирани изцяло върху нея. Но в други ситуации, които изискват по-скоро „механични“ реакции, позволете си да свършите и нещо друго. Може да е свързано с работа, може да е и някакво кратко упражнение, което е подходящо за работния ви стол (разтягания, йога дишане и т.н.). По този начин бихте могли да излезете от еднотипния коловоз и да раздвижите най-скучните часове от деня.

  1. Залагайте си напомняния

Това е хубава и свежа идея, за която малцина се сещат. Вечер, преди сън, или сутрин, преди да излезете, поставете си няколко напомняния, които да се появят в деня ви. Например – да си пуснете новия албум или песен на любим изпълнител и да си направите кратка почивка; да пиете вода; да си направите чай; да си изядете домашно приготвеното ястие или да качите в Instagram някоя от снимките, които сте направили през уикенда. Предложенията са произволни и биха варирали за всеки, но схващате картинката – ползотворно е да си създавате такива малки, но важни разсейки през работния ден, които биха могли да ви изкарат от летаргичното състояние и да ви раздвижат малко – физически или психически.

  1. Представяйте си, че сте щастливи, здрави и успешни

Позитивната визуализация има навика да отваря умовете ни към идеята, че дадени наши желания са постижими, реални и близки. А това действа едновременно успокояващо и мотивиращо. Представете си, например, колко доволни бихте се чувствали след края на работната седмица, ако успеете да се мобилизирате и да свършите всичките си важни задачи; изградете картина в съзнанието си на хубавия уикенд, който бихте имали след това, без да се тормозите с мисли за недовършена работа. В най-досадните моменти от деня извиквайте такъв тип представи и ще видите колко бързо ще се възвърне мотивацията ви да се справите със задачите си по-най-добрия начин!

  1. Нека пълноценният сън бъде приоритет

Нужно е да признаем нещо открито – да, на всеки от нас се случва да ляга късно и става рано и да успява да се справя със задълженията си на другия ден. Но колко по-хубаво и спокойно е, когато сме заспали навреме, взели сме нужната за тялото ни доза сън? И в двата случая успяваме да се справим с ежедневните си задачи, но енергията, мотивацията и нагласата са съвсем различни. Няма нужда да обобщаваме коя от двете ситуации е по-приятна и продуктивна! Както нагласяте аларма за ставане всяка сутрин, опитайте да нагласяте и такава за лягане всяка вечер. Определете си един график за сън, към който да се стремите постоянно. Още по-добре би било, ако не използвате телефона си за това, а един хубав, старомоден будилник. Така няма да се чувствате изкушени преди заспиване и след ставане, веднага да започнете да преглеждате профилите си в социалните мрежи, имейла си или просто да сърфирате в интернет.

Свързани публикации